Stakingen in Hollywood definitief voorbij: laat het grote nieuws maar komen!

Stakingen in Hollywood definitief voorbij: laat het grote nieuws maar komen!

Hollywood zat maanden op slot door stakingen onder schrijvers en acteurs.

Sinds mei 2023 zat Hollywood grotendeels op slot. Schrijvers stopten met het schrijven van scenario's voor films en series en snel daarna sloten de acteurs zich daarbij aan. Het gevolg: de meeste films en series werden niet meer opgenomen en vele grote titels werden uitgesteld.

Begin oktober kwamen de schrijvers, de WGA, tot een nieuwe driejarige overeenkomst met de grote studio's. De inzet was onder meer de financiële vergoeding, het pensioen, de baangarantie van schrijvers. Daarnaast zijn er afspraken gemaakt over het gebruik van Open AI.

Acteurs
Nu zijn ook de acteurs, verenigd in SAG-AFTRA, tot een overeenkomst gekomen. Met de Alliance of Motion Pictures and Television Producers is een overeenkomst voor drie jaar met een vergelijkbare inhoud als bij de schrijvers. De impact van de stakingen is groot op Hollywood.

Naar verluidt kostte de stakingen, die zo'n half jaar hebben geduurd, de studio's en de economie in Zuid-Californië zo'n 6,5 miljard dollar. Er gingen 45.000 banen verloren. De impact is ongetwijfeld wereldwijd te voelen.

Groot nieuws
Nu de stakingen voorbij zijn, kunnen studio's naar buiten treden met nieuwe verschijningsdatums en andere plannen. Het is uiteraard te hopen dat dit voorlopig een laatste tegenslag is voor Hollywood, na al een enorme klap door de coronacrisis.


"We zijn blij en trots om u te kunnen mededelen dat de TV/Theatrical Negotiating Committee vandaag unaniem heeft toegelaten om een voorlopige overeenkomst met de AMPTP goed te keuren," schrijft SAG-AFTRA op X.

Stakingen over
"Vanaf 9 november om 12:01 uur is PT onze staking officieel opgeschort en zijn alle piketlocaties gesloten," is de boodschap.



NieuwsFilm

meest populair