Bekijk de afbeelding
Leven en dood
In Squid Game worden honderden mensen, die allemaal diep in de schulden zitten, onderworpen aan een reeks kinderspelletjes. De hoofdprijs is een groot geldbedrag, maar de wedstrijd blijkt gevaarlijker dan gedacht: falende spelers worden zonder pardon geëxecuteerd.
De serie wordt soms het Zuid-Koreaanse antwoord op The Hunger Games (2012) genoemd. Toch is dat niet helemaal fair, want de makers bedachten de serie rond het verschijnen van dat boek. In The Hunger Games worden tieners door de overheid gedwongen deel te nemen aan een gladiatorenstrijd.
Klassenstrijd
Deze hitserie is niet alleen entertainment, maar barst ook van de maatschappijkritiek. Squid Game biedt vooral een scherpe, satirische blik op het kapitalisme: hoe de 'elite' het 'gewone volk' gebruikt. Tegelijk staat het wedstrijdaspect symbool voor de 'competitie van het leven' en hoever mensen eigenlijk wel niet bereid zijn te gaan om hun doelen te bereiken.
Een andere Zuid-Koreaanse titel die vergelijkbare thema's behandelt is de topfilm Parasite (2019) van regisseur Bong Joon-ho. In deze duistere komediethriller dringt een arm gezin met list en bedrog de villa van een rijke familie binnen. Deze actie ontaardt in een clash tussen onder- en bovenklasse.
Winnen doe je bij
Verhalen waarin deelnemers worden onderworpen aan levensgevaarlijke uitdagingen zijn er in vele vormen en maten. Een andere bekende titel uit dit genre is de film Escape Room (2017): een psychologische en bloederige horrorprent die fans van Squid Game absoluut niet mogen missen.
De film draait om zes vreemden die allen een cryptische uitnodiging hebben ontvangen. Ze belanden in een escape room-faciliteit waarin ze worden geconfronteerd met een reeks krankzinnige, levensgevaarlijke games. Een punt ter verzachting: ze maken wel kans op 10.000 dollar. Moeten ze wel winnen...