Onderhandelingen tussen acteurs en producenten stukgelopen, nog geen einde van staking in zicht

Onderhandelingen tussen acteurs en producenten stukgelopen, nog geen einde van staking in zicht

Na 91 dagen staken lijkt een deal verder weg dan ooit

Er deden positieve geruchten de ronde dat de acteurs op het punt stonden een deal te sluiten met film- en tv-producenten, wat het einde van de staking zou betekenen. Maar na een aantal dagen vol met lange gesprekken zijn de onderhandelingen stukgelopen, een deal lijkt nu verder weg dan ooit.

Een aantal weken geleden kwam er na 148 dagen een einde aan de staking van scriptschrijvers in Hollywood. De scenaristen bereikten een historische deal die voor een eerlijke compensatie en bescherming tegen AI moet zorgen. Acteurs waren dan ook zeer optimistisch dat ook zij een goede deal met de producenten zouden sluiten.

Onderhandelingen stukgelopen
De afgelopen dagen werd er voor het eerst in weken weer onderhandeld tussen de acteursvakbond SAG-AFTRA en de vereniging van producenten AMPTP. Het leek de goede kant op te gaan maar vandaag kwam het bericht dat onderhandelingen zijn stukgelopen.

Na 91 dagen staken maakte SAG-AFTRA vandaag bekend dat het ze niet gelukt is om een deal te sluiten met de AMPT. De twee partijen zouden te ver uit elkaar staan en onderhandelingen zijn voor nu stilgelegd.

'Pestgedrag'
In een verklaring naar zijn leden beschuldigt de vakbond de producenten van 'pestgedrag', "De deal die werd geboden is nog slechter dan het voorstel dat werd gedaan voor de staking begon."



"Deze bedrijven weigeren om acteurs te beschermen tegen AI, Ze weigeren om de lonen omhoog te laten gaan met de inflatie, en ze weigeren om een kleine fractie van hun gigantische opbrengsten te delen met de artiesten die het product maken waar zij zo veel geld mee verdienen," aldus de verklaring van SAG-AFTA

Delen van opbrengsten
Volgens The Los Angeles Times liepen de onderhandelingen met name stuk op regels met betrekking tot het gebruik van AI en het delen van de winst van streamingdienst. De acteurs zouden hebben gevraagd voor 2% van de opbrengsten van streaming, iets waar de producenten niet in mee willen gaan.

Het lijkt er dan ook niet op dat er snel een einde aan de staking gaat komen. Voor nu liggen alle Hollywood-producties nog steeds stil en mogen acteurs ook niet hun films promoten.



NieuwsFilm

meest populair