IOC koopt rechten Riefenstahl-film

Het Internationaal Olympisch Comité heeft de rechten van de film 'Olympia' gekocht. Deze film van de legendarische Duitse regisseuse Leni Riefenstahl over de Olympische Spelen van 1936 is aangekocht voor het Olympisch museum in Lausanne.

IOC-voorzitter Jacques Rogge kreeg toestemming voor de aanschaf van de film in een persoonlijk gesprek met de 100-jarige Riefenstahl. Ook vertegenwoordigers van de Duitse regering waren aanwezig bij de overeenkomst.

De film bestaat uit twee delen: Fest der Völker en Fest der Schönheit. De Olympische Spelen van Berlijn zijn omstreden, omdat Hitler het evenement voor propagandistische doeleinden gebruikte. Ook Riefenstahl wordt verweten dat ze banden met de Nazi's onderhield. Haar documentaire 'Triumph des Willens' uit 1934 over een Nazi-partijdag wordt door sommigen gezien als een van de hoogtepunten van de cinematografie, maar anderen verwijten haar propaganda te maken voor de Nazi's. Ondanks protesten van haar kant werd Riefenstahl na de Tweede Wereldoorlog gezien als een belangrijk onderdeel van de Nazi-propagandamachine.



NieuwsFilm

meest populair