'How to Save a Dead Friend': heftige, maar ijzersterke documentaire nu in de bioscoop

'How to Save a Dead Friend': heftige, maar ijzersterke documentaire nu in de bioscoop

Het tragische liefdesverhaal van Marusya en Kimi, twee Russische millenials, die lijden onder het juk van een autoritaire regime.

Eén van de bestbeoordeelde, maar ook één van de meest intense, documentaires van vorig jaar was Marusya Syroechkovskaya's How to Save a Dead Friend die in première ging op Visions du Réel en daar al een speciale vermelding van de jury kreeg. Ook was de documentaire geselecteerd voor de European Film Awards en het IDFA en won de film twaalf prijzen op andere internationale festivals.

De film wordt omschreven als een persoonlijke noodkreet van een zwijgende generatie gevangen in de greep van een onderdrukkende overheid.

Synopsis
Onder de druk van het steeds autocratischere Russische regime besluit de zestienjarige Marusya om, net als zoveel anderen van haar leeftijd, voor het einde van het jaar een einde aan haar leven te maken. Dan ontmoet ze de levendige Kimi, die net als zij littekens heeft op beide polsen en alle liedjes van Joy Division uit zijn hoofd kent. Ze wordt hals over kop verliefd.

Terwijl Marusya in de liefde een nieuw perspectief vindt en haar leven weer op de rit probeert te krijgen, bestrijdt Kimi zijn demonen met steeds meer drugs. Zijn verslaving drijft hem naar de rand van de afgrond, met Marusya's camera als laatste kans om zijn kwetsbare ziel te redden.

Onderdrukkende overheid
In de trailer kunnen we al zien dat dit een uiterst tragische documentaire wordt, maar desondanks ook één met ruimte voor intimiteit en zelfs humor.


How to Save a Dead Friend is vanaf 7 september te zien in de filmhuizen.

NieuwsFilm

meest populair