Indrukwekkend scifi-epos 'The Creator' is een van de goedkoopste blockbusters van 2023

Indrukwekkend scifi-epos 'The Creator' is een van de goedkoopste blockbusters van 2023

Regisseur Gareth Edwards legt uit hoe hij dat voor elkaar heeft gekregen.

Regisseur Gareth Edwards staat bekend om zijn geweldige visuele talent, zoals we zagen in Godzilla en Rogue One: A Star Wars Story. Hij weet echter ook om grootschalige films goedkoper te maken dan ze uitzien. Dat werd alleen al duidelijk uit zijn debuutfilm Monsters, die slechts 50.000 dollar kostte.

Zijn nieuwste film, scifi-epos The Creator, ziet er door de indrukwekkende visuele effecten en epische vista's uit als een film van 200 miljoen dolllar, naar blijkt 'slechts' 80 miljoen dollar te kosten.

Creatieve besparingen
Na een IMAX-screening van nieuwe beelden uit de film onthulde Edwards dit. Hij liet weten dat studio New Regency de film graag wilde maken, maar zich zorgen maakte over het budget.



Edwards toonde New Regency vervolgens hoe hij de film een stuk goedkoper kon maken dan gepland door te focussen op echte locaties (80 in totaal), innovatieve belichting, een kleine filmcrew en creatief gebruik van digitale effecten.

Een voorbeeld voor anderen
Edwards zei er het volgende over tijdens een interview met Slashfilm:

"Normaal gesproken heb je al deze ontwerpen waar je green screens voor moet inzetten. En dat kost een fortuin. Maar wij hebben toch echte locaties gevonden die overeenkomen met de ontwerpen die we hadden gemaakt voor de film.

Daarna, toen de film volledig was gemonteerd, hebben we productiedesigner James Cline en andere kunstenaars de sci-fi eroverheen laten 'schilderen'. We hebben uiteindelijk dan ook bijna geen groene schermen hoeven te gebruiken."

Daarnaast liet de productie een zeer lichte en mobiele belichtingsapparatuur bouwen, waarmee shots in slechts enkele secondes konden worden opgezet:

"Ik kon bewegen hoe ik wilde en de belichting zou zich vanzelf aanpassen. Iets dat normaal 10 minuten zou kosten, duurde nu vier seconden. En zo konden we takes van 25 minuten een paar keer achter elkaar filmen en een atmosfeer van naturalisme en realisme neerzetten."

The Creator draait vanaf 28 september in de Nederlandse bioscopen.

NieuwsFilm

meest populair