Sony Pictures kocht 'Spider-Man' van Marvel, maar verzuimde 'The Avengers' er voor een prikkie bij te kopen

Sony Pictures kocht 'Spider-Man' van Marvel, maar verzuimde 'The Avengers' er voor een prikkie bij te kopen

De studio had de kans om de filmrechten van praktisch alles Marvel-helden in handen te krijgen.

Sony maakt al jaren films over de Marvel-held Spider-Man. Het had echter niet veel gescheld of de studio zou het gehele Marvel Cinematic Universe in handen hebben gehad. Van Iron Man tot de Avengers: Marvel wilde in de jaren negentig dolgraag van deze personages af.

Begin jaren negentig waren stripboeken booming, maar zoals elke bubbel, zou die ooit barsten. In december 1996 moest Marvel faillissement aanvragen. Een jaar later werd het bedrijf overgenomen door speelgoedondernemers Isaac Perlmutter en Avi Arad.

In de uitverkoop
Onder dit nieuwe leiderschap zou Marvel zich uiteindelijk gaan focussen op films, maar eerst moesten Perlmutter en Arad het bedrijf weer stabiel krijgen. Om geld binnen te krijgen, besloten zij de filmrechten van de Marvel-personages te verkopen.

Zo kreeg Fox de rechten in handen van onder meer de Fantastic Four en X-Men. De rechten van Spider-Man gingen naar Sony. Hoewel Fox inmiddels is verkocht aan Disney (het moederbedrijf van Marvel), bezit Sony nog altijd de filmrechten van Spider-Man.

Alles is voor Sony
Wat veel mensen echter niet weten is dat het niet veel had gescheeld of Sony had de rechten in handen gehad van praktisch alle Marvel-personages. Dat vertelt Yair Landau, destijds junior bestuurder bij Sony, in een podcast van The Wall Street Journal.



"Marvel zat na zijn faillissement verlegen om cash en wist dat we interesse hadden om films over deze personages te maken", vertelt hij. "Ze benaderden ons en uiteindelijk lag er een voorstel op tafel voor 25 films voor 25 miljoen euro, waarbij praktisch al hun personages beschikbaar waren".

Geen deal
Uiteindelijk besloot de hogere handen van Sony om het niet te doen. Ze wilden niet in Marvel investeren, omdat ze ervan waren overtuigd dat het publiek alleen interesse zou hebben in Spider-Man.



"Ik verklaarde ze toen allemaal voor gek, maar werd alsnog teruggestuurd met de opdracht om alleen de rechten van Spider-Man te bemachtigen", aldus Landau. Daar zal Sony achteraf, gezien het succes van het Marvel Cinematic Universe, vast spijt van hebben gehad.

NieuwsFilm

meest populair