Pas na 22 jaar werd 'The Meg' gemaakt: Nederlands filmregisseur faalde met monsterlijke haaienfilm

Pas na 22 jaar werd 'The Meg' gemaakt: Nederlands filmregisseur faalde met monsterlijke haaienfilm

Van Guillermo del Toro tot Jan de Bont.

Er is op dit moment veel te doen over The Meg, aangezien het tweede deel, Meg 2: The Trench, nu te zien is. Toch was het verre van zeker of het er ooit van zou komen. Het duurde dan ook behoorlijk lang om de film op het grote scherm te krijgen.

Monsterfilms zijn altijd leuk of op z'n minst vermakelijk, maar toch was het verre van zeker dat het er ooit van zou komen. Sterker nog, de reusachtige haai heeft een behoorlijk lange reis gemaakt voordat er eindelijk een film van werd gemaakt.

Lastig proces
Meerdere filmstudio's beschikten over de rechten van Meg. Eerst waren deze in de handen van Disney, voordat New Line Cinema ze overnam. Laatstgenoemde zag er echter net zoals 'Het Huis van de Muis' ook vanaf, maar toen nam Warner Bros. dus weer het stokje over.

Meerdere keren kreeg het project het groene licht, maar elke keer weer werd het gecanceld. Sterker nog, The Meg had eigenlijk al uit moeten komen in 1999, maar toen werden we ook al getrakteerd op Deep Blue Sea. Twee haaienfilms in een jaar leek Disney destijds te veel van het goede.

Andere baas
New Line Cinema nam de rechten over en hadden zelfs gesprekken met niemand minder dan Guillermo del Toro, die een Jurassic Park-achtige film zou moeten gaan maken over de haai. Helaas pakte dit ook niet uit zoals verwacht en gehoopt.



Vervolgens mocht Jan de Bont het proberen. De Nederlandse regisseur, o.a bekend van Speed en Twister, had een design klaarliggen van de haai, maar New Line was allesbehalve onder de indruk. Ook had De Bont veel meer nodig dan de beloofde 100 miljoen dollar, waardoor ook hij vertrok.

Succes
Vele jaren later, in 2016, wist National Treasure-regisseur Jon Turteltaub Warner Bros. wel te overtuigen. De studio zal er ook geen spijt van hebben gehad. De blockbuster bracht uiteindelijk maar liefst 530 miljoen dollar op, dus het is niet zo heel gek dat er nu een tweede deel uitkomt.



Het heeft dus meer dan 20 jaar geduurd voordat The Meg eindelijk uitkwam, maar dit heeft zeker goed uitgepakt. Het is nu de vraag of het vervolg van filmmaker Ben Wheatley een even groot succes zal zijn.

NieuwsFilm

meest populair