Disney blijft maar teleurstellingen aan elkaar rijgen in de bioscoop

Disney blijft maar teleurstellingen aan elkaar rijgen in de bioscoop

2023 is niet het jaar van Disney met meerdere tegenvallende grote films.

Enkele jaren achter elkaar was Disney, mede dankzij de animatiefilms, Star Wars en Marvel, koning van de internationale box office. In 2023 zit het Walt Disney Studios Motion Pictures niet echt mee.

Dit jaar verschenen onder de verschillende sublabels al heel wat bioscoopfilms van Disney. Slechts één film wist echt te overtuigen en dat is Guardians of the Galaxy Vol. 3 van Marvel Studios. Er werd $844,8 miljoen aan de wereldwijde bioscoopkassa's opgehaald.

Teleurstellingen
Disney trapte 2023 af met de Marvel-film Ant-Man and the Wasp: Quantumania. Met de grote schurk Kang the Conqueror moest de film een hoogtepunt worden in het Marvel Cinematic Universe. Na een zwak ontvangst was de opbrengst met $476 miljoen alles behalve indrukwekkend.

In mei verscheen de sprookjesfilm The Little Mermaid. De wereldwijde opbrengst is met $564,1 miljoen zeker niet slecht, maar de sprookjesfilms van Disney presteerden in het verleden zeker beter. En dan is The Little Mermaid ook nog een live action-remake van een van de succesvolste animatiefilms van de studio.

Flops
Ondertussen mag Elemental geen flop meer genoemd worden. De animatiefilm van Pixar startte financieel bijzonder zwak, maar wist afgelopen weken toch zo'n $400 miljoen op te halen.


Het $300 miljoen kostende Indiana Jones and the Dial of Destiny blijkt wel een flinke flop. De opbrengst staat tot op heden op $356,2 miljoen. Het zwak ontvangen vierde deel uit 2008 noteerde nog bijna $800 miljoen. Deel vijf komt dus niet eens tot de helft.

Monsterflop
De meest recente film van Disney blijkt een nog grotere flop. Haunted Mansion kostte $150 miljoen om te maken en zwakte in de States compleet door het ijs door nog geen $25 miljoen op te halen tijdens het premièreweekend. Buiten de States zou de film nog zwakker draaien en staat na een wekend nog niet eens op $35 miljoen wereldwijd.


Het is dan ook niet gek dat Bob Iger even geleden terugkeerde als CEO. De topman wist Disney jarenlang grote successen te brengen. Wie weet zorgt Iger voor een ommekeer, maar daar zal hij vast de nodige jaren voor nodig hebben.

NieuwsFilm

meest populair