Hollywood-schrijvers leggen opnieuw het werk neer

Hollywood-schrijvers leggen opnieuw het werk neer

Het draait uiteraard om de centen.

In 2007 en 2008 legden televisie- en filmschrijvers het werk voor 100 dagen neer, wat resulteerde in een golf aan uitstel. Diens vakbond maakt bekend dat de schrijvers ook per vandaag het werk weer neerleggen.

De aanleiding voor deze staking zou zijn dat gesprekken tussen studio's en streamingsdiensten op niets uitliepen. Onderwerp van gesprek was uiteraard geld, de betreffende partijen willen meer loon en andere verbeterde voorwaarden zien voor schrijvers van films voor streamingsdiensten.

Per direct
De staking is afgelopen nacht om middernacht officieel ingeluid door de Writers Guild of America, zo meldde zij via Twitter:


In een verklaring van de Alliance of Motion Picture and Television Producers en de Writers Guild of America valt te lezen dat zij gisteravond een "uitgebreid pakketvoorstel aan de Guild hebben gepresenteerd, inclusief een flinke verhoging van de vergoedingen voor schrijvers en verbeteringen in streaming-residuen."

"Hoewel onze onderhandelingscommissie het proces is gestart met de bedoeling een eerlijke deal te sluiten, zijn de reacties van de studio's totaal ontoereikend gezien de enorme crisis waar schrijvers mee te maken hebben", tweette de WGA gisteren nog.

Huidige situatie
"Schrijvers verdienen gemiddeld 23% minder dan 10 jaar geleden, terwijl de studio's recordwinst na recordwinst blijven boeken, en dat is wat we willen aanpakken", zo verklaarde Adam Conover, lid van het WGA-onderhandelingsteam.

Conover voegde hieraan toe dat schrijvers in een oneerlijke positie geplaatst worden. Schrijvers die een film voor een streamingsdienst schrijven worden veruit veel slechter betaald dan wanneer diezelfde film een bioscooprelease krijgt.

"Als je een film schrijft voor het witte doek of voor een streamingsdienst word je in dat laatste geval veel slechter betaald. Hier mag geen verschil in zijn, want een film blijft een film."

Timing
Het moment van de staking lijkt weloverwogen. In juni lopen de huidige contracten tussen de studio's en de Directors Guild of America en de Screen Actors Guild-American Federation of Television and Radio Artists namelijk af. Of deze staking even lang zal duren en net zo'n groot effect zal hebben op de entertainmentwereld blijft afwachten.

NieuwsFilm

meest populair