The New Year That Never Came
Ondanks de overvloed aan bekende documentatie, werpt deze film een nieuw licht op de Roemeense revolutie.
play

8,2 details

  • 138 Min
  • Drama
  • Historisch
  • Roemenië
138 Min Roemenië

Roemenië, 20 december 1989: een land aan de vooravond van een revolutie. Buiten vinden grootscheepse demonstraties plaats, maar het nieuws hierover is schaars. Tegelijkertijd wordt president Ceau?escu verheerlijkt in nieuwjaarsshows op tv. Terwijl hij de kerstfestiviteiten inluidt, worstelen families binnenshuis met hun persoonlijke conflicten, nauwlettend in de gaten gehouden door de alom aanwezige geheime politie. Op deze roerige dag kruisen zes levens elkaar. Zonder te weten wat hen te wachten staat, brengt een explosieve gebeurtenis hen samen; een die de toekomst voorgoed zal tekenen.

Alt titel
Anul Nou Care N-a Fost
Regie
Bogdan Muresanu
Cast
Adrian Vancica, Emilia Dobrin, Virgil Aioanei, Mircea Andreescu, Doru Catanescu, Elvira Deatcu, Ioana Flora, Ada Gales, Floriela Grapini, Manuela Harabor, Nicoleta Hâncu, Marian Adochitei, Afrodita Andone, Iulian Burciu, Florin Calbajos, Mihai Calin, Sorin Cocis, Marius Damian.
Release
01.09.2024
Release NL
19.12.2024

Filmtotaal Recensie

Regie: Bogdan Muresanu | Scenario: Bogdan Muresanu | Cast: Adrian Vancica (Gelu), Nicoleta Hâncu (Florina), Mihai Calin (Stefan), Emilia Dobrin (Margareta), Iulian Postelnicu (Ionut), Andrei Miercure (Lauren?iu), e.a.| Speelduur: 138 minuten | Jaar: 2024

Bijna vijfendertig jaar geleden kwam er een einde aan de dictatuur in Roemenië. Rond kerstmis 1989 begonnen massale arbeidersopstanden tegen de wrede dictator Nicolae Ceau?escu, die al vierendertig jaar aan de macht was. De release van deze film kon niet op een beter moment komen. Onlangs kwam aan het licht dat bij de vorige Roemeense verkiezingen Russische inmenging is geweest om een ultrarechtse politicus aan de macht te helpen.

Bijzonder aan de Roemeense revolutie is dat het indertijd één van de best gedocumenteerde was. Door de rappe opkomst van camera's en videotapes hadden mensen zelf de middelen om alles vast te leggen. Er zijn dan ook veel beelden van burgers te vinden in archieven. Daarvan is eerder de indrukwekkende documentaire Videograms of a Revolution gemaakt.

videotrailers & clips