Coma

Coma (2022)

De belevingswereld van een tiener tijdens de corona-lockdown is geen fijne.
play

6,3 details

  • 82 Min
  • Drama
  • Fantasy
  • Mystery
  • Frankrijk
82 Min Frankrijk

De achttiende verjaardag van een meisje valt samen met een wereldwijde gezondheidscrisis. Opgesloten in haar slaapkamer slijt ze de dagen in een staat van onzekerheid. Tussen dagdromen en videochats met vriendinnen door volgt ze de influencer Patricia Coma, die haar volgers een apparaat verkoopt dat het meisje doet stilstaan bij het begrip van vrije wil.

Regie
Bertrand Bonello
Cast
Julia Faure, Louise Labèque, Ninon François, Bonnie Banane, Adilé David, Mathilde Riu, Violette Guillon, Léa Jousset, Laetitia Casta, Gaspard Ulliel, Vincent Lacoste, Louis Garrel, Anaïs Demoustier, Gilles Deleuze, Romy Schneider, Robert Bruce Spahalski.
Release
16.11.2022

Filmtotaal Recensie

Regie: Bertrand Bonello | Scenario: Bertrand Bonello | Cast: Louise Labèque (de adolescent), Julia Faure (Patricia Coma), Ninon François (Tess), Laetitia Casta (Sharon - stem), Gaspard Ulliel (Scott - stem), e.a. | Speelduur: 82 minuten | Jaar: 2022

Regisseur Bertrand Bonello begint Coma met een vijf minuten durende referentie naar zijn vorige werk, Nocturama uit 2016, en een uiteenzetting hoe de corona-lockdown geboorte heeft gegeven aan de film die je nu gaat zien. De monoloog wordt niet gesproken, maar in ondertitels gezet onder wazige beelden. Het is vijf minuten lang zelfgenoegzame interessantdoenerij, met als hoogtepunt de tegeltjeswijsheid: "Hoe hard de winter ook is, er komt altijd lente." Daarop volgt vijf kwartier oninteressante narratieve en cinematografische vondsten en pseudofilosofisch geneuzel, die driedubbel zo lang voelen.

Patricia Coma is een mysterieuze internetpersoonlijkheid die een kanaal heeft dat de kijker leert beter te leven. Ze kijkt bloedserieus in de camera onderwijl strooiend met tips en wijsheden. Ook presenteert ze een paar uitvindingen, met als belangrijkste de Revelator: een Rubiks kubus-achtig spelletje met de twist dat je het nooit kunt verliezen. Snap je het? De mens heeft geen controle over zijn eigen keuzes; vrije wil bestaat niet. Diep zeg. De narratieve mogelijkheden rond dit thema en het speeltje worden tot in den treure uitgemolken. Zo is er een droomachtige 'free zone' (limbo) waar je wel op de Revelator kunt verliezen. Zou dit dan de plaats zijn waar je echt jezelf bent?

videotrailers & clips