Life Is Not a Competition, But I'm Winning
Intrigerende blik op de positie van vrouwen en andere genders in de door mannen gedomineerde Olympische Spelen.
play

6,3 details

  • 79 Min
  • Documentaire
  • Drama
  • Duitsland
79 Min Duitsland

Als de geschiedenis wordt geschreven door de overwinnaars, wat blijft er dan over van degenen die nooit deel mochten uitmaken van het spel? Een verzameling queer atleten betreedt het Olympisch Stadion in Athene en gaat op weg om degenen te eren die werden uitgesloten van het podium van de winnaars. Ze ontmoeten een transseksuele marathonloopster die moet worstelen met de vooroordelen van sportorganisatoren en een 800-meterloopster die door de internationale sportfederaties werd gedwongen een hormoonveranderende operatie te ondergaan.

Regie
Julia Fuhr Mann
Cast
Amanda Reiter, Annet Negesa, Caitlin Fisher, Chun Mei Tan, Daniel Marin Medina, Eva Maria Jost, Greta Graf, Jakob Levi Stahlberg, Lina Radke, Oumou Aidara, Stella Walsh, Wilma Rudolph.
Release
14.12.2023

Filmtotaal Recensie

Regie: Julia Fuhr Mann | Scenario: Julia Fuhr Mann | Speelduur: 79 minuten | Jaar: 2023

De Olympische Zomerspelen van 1928 waren in velerlei opzichten historisch te noemen. Niet alleen omdat het de enige en vooralsnog laatste keer was dat het sportevenement in ons land werd gehouden. Of dat het de spelen waren waar zwemmer en latere Tarzan-vertolker Johnny Weismuller furore maakte. Het waren namelijk vooral de Spelen waarin vrouwen voor het eerst mochten deelnemen aan gymnastiek- en atletiekonderdelen. Onder groot protest van een deel van de sportwereld, want vrouwen konden zich immers niet meten met de superieure mannelijk sporters.

De overwinning op de achthonderd meter sprint voor vrouwen was gelijk een hele wrange. Als eerste over de streep kwam de Duitse atleet Lina Radke, die hiermee de eerste vrouwelijke kampioen in de geschiedenis op dit onderdeel werd. Maar de winst van Radke, wier leven een hele speelfilm in zich herbergt, werd niet erkend en de sporter belandde niet op het erepodium. Critici van deelname van het 'zwakke geslacht' aan de Olympische Spelen erkenden de bewonderenswaardige fysieke inspanningen van de vrouwen niet. De atleten leden immers aan oncontroleerbare emoties en uitputting.

videotrailers & clips