Nata per Te

Nata per Te (2023)

Meeslepend waargebeurd verhaal over de eerste homoseksuele man die in Italië een pleegdochter adopteerde.
play

7,0 details

  • 113 Min
  • Drama
  • Italië
113 Min Italië

Het is 2017 en de rechtbank in Napels is op zoek naar een gezin voor het babymeisje Alba, die het syndroom van Down heeft en vanaf haar geboorte in het ziekenhuis werd achtergelaten. Luca, alleenstaand en homoseksueel met een sterk verlangen naar vaderschap, vecht om de voogdij over Alba te verkrijgen. Hoeveel ‘traditionele' gezinnen moeten nee zeggen voordat Luca in aanmerking kan komen?

Alt titel
Born for You
Regie
Fabio Mollo
Cast
Barbora Bobulova, Iaia Forte, Teresa Saponangelo, Francesca Solombrino, Antonia Truppo, Liliana Bottone, Loris De Luna, Pierluigi Gigante, Alessandro Piavani, Lucio Provenza.
Release
05.10.2023
Release NL
20.06.2024

Filmtotaal Recensie

Regie: Fabio Mollo | Scenario: Furio Andreotti, Giulia Calenda, Fabio Mollo | Cast: Pierluigi Gigante (Luca Trapanese), Teresa Saponangelo (Teresa Ranieri), Iaia Forte (Antonia), Alessandro Piavani (Lorenzo), Giuseppe Pirozzi (Rocco), e.a. | Speelduur: 113 minuten | Jaar: 2024

Tot 2017 was de Italiaanse regering erg terughoudend met het plaatsen van pleegkinderen bij homostellen, omdat ze de nood van de vele heterostellen met een kinderwens hoger achtten. De overheid degradeerde homostellen jarenlang tot tweederangsburgers, ongelijkwaardig aan heterokandidaten. Ze zouden minder geschikt zijn voor het ouderschap en het vormen van een gezin. Nata per Te gaat over de eerste homoseksuele man die erin slaagt om een kind te adopteren.

De film is gebaseerd op het gelijknamige boek en waargebeurde verhaal van Luca Trapanese, die dankzij zijn volharding de voogdij over zijn pleegdochter Alba kreeg, een meisje met het syndroom van Down, dat al door dertig heterokoppels was afgewezen. Het idee dat een kind het beste op kan groeien bij een vader een moeder ligt in de kern van wat gendertheoreticus en literatuurwetenschapper Judith Butler de heteronormatieve matrix noemde. Alles wat daarbuiten valt wordt gezien als minder wezenlijk of relevant. Dat resulteert in schijntolerantie, bijvoorbeeld tegenover homostellen en lesbische stellen met een kinderwens.

videotrailers & clips