The Lesson

The Lesson (2023)

Kabbelend opgebouwde psychologische thriller met een glansrol voor een onuitstaanbare Richard E. Grant.
play

6,1 details

  • 103 Min
  • Thriller
  • Verenigd Koninkrijk
  • Duitsland
103 Min Verenigd Koninkrijk

Liam, een ambitieuze jonge schrijver, aanvaardt gretig een baan als docent op het familie landgoed van zijn idool, de beroemde auteur J.M. Sinclair. Maar al snel beseft Liam dat hij verstrikt is in een web van familiegeheimen, wrok en vergelding. Sinclair, zijn vrouw Hélène en hun zoon Bertie bewaken allemaal een duister verleden, een verleden dat zowel Liams toekomst als die van henzelf bedreigt.

Regie
Alice Troughton
Cast
Richard E. Grant, Julie Delpy, Crispin Letts, Tomas Spencer, Daryl McCormack, Stephen McMillan, Joseph Meurer.
Release
07.07.2023

Filmtotaal Recensie

Regie: Alice Troughton | Scenario: Alex MacKeith | Cast: Daryl McCormack (Liam Somers), Richard E. Grant (J. M. Sinclair), Julie Delphy (Hélène Sinclair), Stephen McMillan (Bertie Sinclair), Crispin Letts (Ellis), e.a. | Speelduur: 103 minuten | Jaar: 2023

Het is bij voorbaat kansloos wanneer je denkt als beginnend schrijver met iets origineels op de proppen te moeten komen, aldus gerenommeerd schrijver J. M. Sinclair. Vervolgens gooit hij er zijn vaste riedel in dat 'goede schrijvers lenen en geweldige schrijver stelen.' Het is een uitspraak die niet eens aan hem toe te rekenen valt, want het wordt meestal toegeschreven aan Pablo Picasso, die het wel weer eens van T. S. Eliot kon hebben. Ironisch (en enorm meta) is dat zelfs Sinclairs fameuze uitspraak over het jatten uit andermans werk gejat is, al wordt er in de psychologische thriller The Lesson met geen woord over gerept.

Sinclair is in elk denkbaar opzicht een vreselijke man die lijdt aan een ernstige vorm van zelfoverschatting. Hij is een verwaande poseur, zelfingenomen en een regelrechte snob. Bijvoorbeeld wanneer hij de mentor van zijn zoon Bertie confronteert met zijn gebrek aan kennis over de Russische componist Rachmaninov. Mentor Liam Somers is een groot bewonderaar van het werk van Sinclair - zonder dat de auteur het overigens zelf weet - en krijgt de opdracht om Bertie klaar te stomen voor het toelatingsexamen voor Oxford.

videotrailers & clips