Federer: Twelve Final Days
Aftermovie over de laatste dagen van Roger Federers carrière zet de tennislegende benaderbaar neer.
play

6,3 details

  • 100 Min
  • Documentaire
  • Sport
  • Verenigd Koninkrijk
100 Min Verenigd Koninkrijk

De documentaire biedt ongekende toegang tot de laatste twaalf dagen van Federers carrière, waarbij de 103-voudig titelkandidaat op tourneeniveau vertelt over de redenen achter zijn beslissing om met pensioen te gaan en wat dit voor hem en zijn gezin betekent. De laatste wedstrijd van Federer vond plaats in de Londense O2-arena, waar hij samenwerkte met zijn oude rivaal en vriend Rafael Nadal voor Team Europe tegen Team World. Het mixed-team-evenement werd een feest voor Federer en een hele reeks andere sterren, waaronder Bjorn Borg, Novak Djokovic en Andy Murray.

Regie
Asif Kapadia
Joe Sabia
Cast
Roger Federer, Rafael Nadal, Novak Djokovic, Andy Murray.
Release
15.06.2024

Filmtotaal Recensie

Regie: Asif Kapadia, Joe Sabia | Speelduur: 88 minuten | Jaar: 2024

Deze documentaire over legende Roger Federers laatste dagen als tennisser komt eerder over als een aftermovie dan een portret. Vanaf de aankondiging van zijn afscheid maakt hij zich op voor zijn laatste partij, waarin hij dubbelt met zijn net zo iconische aartsrivaal en goede vriend Rafael Nadal. Makers Asif Kapadia (Senna, Diego Maradona) en Joe Sabia (73 Questions) specialiseren zich in het filmen van bekendheden en dat valt te zien aan Federer: Twelve Final Days.

Ze lijken overal bij te zijn en portretteren de man, die samen met Nadal en Novak Djokovic lange tijd het tennis domineerde, als goedgemutst in plaats van als ongenaakbare sporticoon. Zo schenken ze aandacht aan diens nervositeit voordat het filmpje met zijn aankondiging op internet komt, omdat hij hoopt dat het nieuws niet al lekt. Of registreren ze in de kleedkamers na zijn laatste wedstrijd een korte speech voor zijn teamleden.

videotrailers & clips