Salem

Salem (2023)

Magisch-realistisch drama in de banlieus van Marseille bezwijkt onder zwaarmoedigheid.
play

6,9 details

  • 103 Min
  • Fantasy
  • Frankrijk
103 Min Frankrijk

De 14-jarige Djibril leidt een gevaarlijk bestaan als bendelid in een sloppenwijk in Marseille. Zijn zwangere vriendin Camilla behoort tot een rivaliserende bende, de Crickets. Wanneer Djibril wordt gemanipuleerd een Cricket-lid te vermoorden, breekt er een oorlog tussen beide bendes uit. Hevig getraumatiseerd door de gebeurtenis raakt Djibril zijn grip op de werkelijkheid kwijt. Hij is ervan overtuigd dat de wijk vervloekt is en alleen zijn dochter hen van de chaos kan redden.

Regie
Jean-Bernard Marlin
Cast
Oumar Moindjie, Dalil Abdourahim, Wallenn El Gharbaoui, Rachid Ousseni, Inès Bouzid, Maryssa Bakoum, Amal Issihaka Hali, Frédéric Tolaini, Mohamed Soumaré, Touma Mbae, Taoufiki Issoufa, Soilahoudine Ahamadi, Saïd Hamada, Hervé Montagut, Anthony Portelli, Anthony Krehmeier, Souwa Ali, Assia Salimini, Sabine Ahamada.
Release
29.05.2024
Release NL
13.06.2024

Filmtotaal Recensie

Regie: Jean-Bernard Marlin | Scenario: Jean-Bernard Marlin | Cast: Oumar Moindjie (Djibril, volwassen), Dalil Abdourahim (Djibril, 14 jaar), Wallenn El Gharbaoui (Ali), Rachid Ousseni (Shakur, volwassen), Mohamed Soumaré (Shakur, 14 jaar), Inès Bouzid (Camilla, volwassen), Maryssa Bakoum (Camilla, 14 jaar), Amal Issihaka Hali (Zwarte Kat), Touma Mbae (Mahad), e.a. | Speelduur: 103 minuten | Jaar: 2023

In de Franse gevangenis voltrekt zich een wonder. De voor moord veroordeelde Djibril doet een handoplegging, bidt tot God en geneest daarmee een medegevangene. Zijn geloof in het hogere manifesteert zich in cicaden; grote krekelachtige insecten, waarmee hij ook communiceert. Ze vertellen hem dat er een straf van God aankomt, en de enige die zijn medebewoners van de banlieues van Marseille kan redden is zijn dochter Ali. En dan komt Djibril vrij, klaar om zijn missie te volbrengen.

Salem ging in première op het Filmfestival van Cannes, maar wel dat van 2023. Dit arthousedrama lag ruim een jaar op de plank en mag nu halfslachtig proberen de Franse en Nederlandse filmtheaters te veroveren. Het is flauw om een behoorlijk ambitieuze film daarop af te rekenen, maar het geeft ook niet heel veel vertrouwen vooraf. Op het eerste gezicht lijkt dat onterecht.

videotrailers & clips

alle artikelen (1)

Salem Nieuwsberichten