A Compassionate Spy

7,0 details

  • 101 Min
  • Documentaire
  • Biografie
  • Historisch
  • Verenigde Staten
101 Min Verenigde Staten

Toen natuurkundige Ted Hall in 1943 toetrad tot het ultrageheime Manhattan Project was hij de jongste wetenschapper die meewerkte aan de ontwikkeling van de plutoniumbom. Hall was zo geschokt door de resultaten, dat hij besloot de atoomgeheimen over te dragen aan de Sovjet-Unie. Hij noemde het later een daad van mededogen. Het was 1951, het hoogtepunt van de Koude Oorlog, en Halls besluit stond bijna gelijk aan zelfmoord ? atoomspionnen Julius en Ethel Rosenberg waren voor minder geëxecuteerd. Als door een wonder wisten Ted en zijn vrouw Joan uit handen van de FBI te blijven.

Regie
Steve James
Cast
Joan Hall, Ted Hall, Joseph Albright, Daniel Axelrod, Tom Goodwin, Edward N. Hall, Ethel Rosenberg, Julius Rosenberg, Joseph Stalin, Sara Hall, Marcia Kunstel, Ruth London, Mickey O'Sullivan, Boria Sax, Sarah Sax, Saville Sax, Harry Truman, Lucy Zukaitis.
Release
31.08.2022

Filmtotaal Recensie

Regie: Steve James Speelduur: 101 minuten | Jaar: 2022

Hoewel Theodore Hall wel in het boek voorkwam waar Oppenheimer op gebaseerd werd, haalde hij ondanks de lengte van drie uur tijd de film niet. Hij was een collega van Oppenheimer, die in 1944 gedetailleerde kernwapentechnologie lekte naar de Sovjet-Unie. Met zowel de kennis van het huidige politieke landschap als die van de Koude Oorlog die kort daarna zou volgen, is dat een onbegrijpelijke keuze. Maar de documentaire maakt zijn beweegredenen begrijpelijk met een prachtige symbiose van reconstructies, archiefbeelden en klassieke muziek.

Want krijg maar eens sympathie voor wijlen Theodore Hall en zijn medeplichtige vrouw Joan Hall met de kennis van wat Stalin heeft gedaan en wat Poetin nu onderneemt. De documentaire plaatst je echter terug naar de jaren veertig. Je weet nog niet wat er na de Tweede Wereldoorlog zal volgen, maar je weet als belezen Harvard-intellectueel wel dat de VS mensenrechten niet altijd voorop stelt. Propaganda-liedjes over atomische macht en massale vernietiging illustreren het punt dat de VS een agressor kan worden. Die niet in zijn eentje vertrouwd kan worden met deze technologie.