Ballad of a White Cow
Sombere Iraans tragedie over de doodstraf en het leven als alleenstaande vrouw in Iran.
play

7,3 details

  • 105 Min
  • Drama
  • Iran
  • Frankrijk
105 Min Iran

Mina’s leven staat op zijn kop wanneer ze bij de rechtbank hoort dat haar man Babak een jaar eerder ten onrechte is geëxecuteerd. De rechter verklaart dat het dan toch de wil van Allah geweest moet zijn, anders was het niet gebeurd. De autoriteiten verontschuldigen zich en willen Mina financiële compensatie bieden voor het leed dat zij veroorzaakt hebben. In het belang van haar dochter en haarzelf start Mina een stil protest tegen het systeem. Net wanneer ze bijna door haar geld heen is, staat Reza voor haar deur en beweert een oude vriend van Babak te zijn. Reza had nog een schuld uitstaan bij hem en komt deze nu betalen. Hoewel Mina in het begin wat terughoudend is, laat ze hem steeds meer in haar leven toe. Niet wetende wat het verband is dat ze bij elkaar bracht.

Alt titel
Ghasideyeh Gave Sefid
Regie
Maryam Moghadam
Behtash Sanaeeha
Cast
Maryam Moghadam, Lili Farhadpour, Alireza Sani Far, Pouria Rahimi Sam, Farid Ghobadi, Mohammad Heidari.
Release
01.02.2020
Release NL
04.11.2021

Filmtotaal Recensie

Regie: Behtash Sanaeeha & Maryam Moqadam | Scenario: Behtash Sanaeeha, Maryam Moqadam & Mehrdad Kouroshniya | Cast: Maryam Moqadam (Mina), Alireza Sani Far (Reza), Avin Poor Raoufi (Bita), e.a. | Speelduur: 105 minuten | Jaar: 2020

De doodstraf. Een moreel dilemma. Kan of mag de staat wel zo finaal over het leven en de dood van zijn inwoners beslissen? En wat als er een fout wordt gemaakt? In Nederland zijn we in principe allang klaar met deze kwestie: in 1860 werd de laatste burger ter dood veroordeeld. In andere landen is het echter nog gewoon de norm, en dat levert boeiende, kritische drama's op zoals Ballad of a White Cow.

Dat gaat niet zonder slag of stoot: de doodstraf is namelijk in Iran een controversieel onderwerp, waar de overheid juist geen controverse over wil, want dat kan het gezag aantasten. Daarom kunnen er maar moeilijk films over gemaakt worden. Later dit jaar verschijnt in Nederland There Is No Evil, waar regisseur Mohammad Rasoulof de Gouden Beer voor kreeg op de Berlinale. Én waardoor hij inmiddels in de gevangenis verdween in Iran.

videotrailers & clips