Oliver Sacks: His Own Life
De documentaire die zijn onderwerp voor een razend boeiend en ingewikkeld persoon hield.
play

7,7 details

  • 111 Min
  • Documentaire
  • Biografie
  • Verenigde Staten
111 Min Verenigde Staten

Portret van en over Oliver Sacks en zijn mateloze, avontuurlijke leven. Hij is 's werelds beroemdste neuroloog; een bijzonder innemende, onconventionele en briljante wetenschapper die ook in Nederland door legendarische optredens in programma’s als Wim Kayzer’s Een Schitterend Ongeluk en Hier is… Adriaan van Dis bijzonder geliefd werd. Dat er überhaupt iets van hem terecht kwam, blijkt niet minder dan een wonder. Deze wijze, vrolijke dokter was een groot deel van zijn leven, zoals zijn collega het bondig verwoordt, ‘a supreme fuck-up’. Een buitenstaander die, worstelend met zijn seksualiteit en zijn uitbundige, en vaak ook extreme gedrag, wel meerdere levens lijkt te hebben geleefd

Regie
Ric Burns
Cast
Temple Grandin, Oliver Sacks, Roberto Calasso, Kate Edgar, Shane Fistell, Atul Gawande, Lowell Handler, Anna Horovitz, Eric Kandel, Christof Koch, Robert Krulwich, Jonathan Miller, Jonathan Sacks, Anil Seth.
Release
31.08.2019
Release NL
12.08.2021

Filmtotaal Recensie

Regie: Ric Burns | Cast: Oliver Sacks, Roberto Calasso, Kate Edgar, Shane Fistell, Atul Gawande, Temple Grandin, Lowell Handler, Mark Homonoff, Anna Horovitz, Bill Hayes, Eric Kandel e.a. | Speelduur: 111 minuten | Jaar: 2019

Oliver Sacks' 'De man die zijn vrouw voor een hoed hield' siert menige boekenkast. De hoofdrol van Robin Williams in Awakenings - een verfilming van een ander boek van Sacks - is op deze neuroloog gebaseerd. Dr. Oliver Sacks overleed in 2015. Hij was een buitengewoon observator, een begenadigd verhalenverteller, een rebel en een vriendelijke knuffelbeer. Maar wist je ook dat hij een obsessieve bodybuilder was? Een motorfanaat? En decennialang in de kast zat? Dit en meer valt nu op te steken uit de filmdocumentaire Oliver Sacks: His Own Life.

In februari 2015 maakte Sacks aan de wereld kenbaar dat hij niet lang meer zou hebben. Terminale kanker; hij had uiteindelijk nog een half jaar te leven. Hoewel de film pas klaar was in 2019 zitten er toch nog wat gefilmde beelden in van die laatste maanden waarin Sacks onverstoorbaar te werk ging om zijn zaakjes op orde te maken. Maar vooral krijgen we foto's en filmbeelden te zien, begeleid door interviewfragmenten met vrienden, familie en collega's. En langzaam wordt een beeld ontvouwen van een immens boeiend, maar eveneens zeer ingewikkeld figuur.

videotrailers & clips