Un pays qui se tient sage
Wanneer is geweld legitiem? Een schokkende documentaire over politiegeweld tegen de gele hesjes.
play

6,5 details

  • 86 Min
  • Documentaire
  • Frankrijk
86 Min Frankrijk

In een tijd waarin de onvrede over sociale ongelijkheid in Frankrijk toeneemt, wordt er bij demonstraties steeds vaker en steeds harder ingegrepen door de politie. In deze documentaire onderzoekt journalist en filmmaker David Dufresne de manieren waarop overheden het gebruik van geweld tegen eigen inwoners rechtvaardigen. Hiervoor confronteert hij een panel van Franse burgers met schokkende beelden van de gele hesjes-demonstraties en nodigt hij hen uit te reflecteren op de heersende sociale onrust en het recht, of onrecht, op het gebruik van geweld door de staat.

Alt titel
The Monopoly of Violence
Regie
David Dufresne
Release
18.09.2020

Filmtotaal Recensie

Regie: David Dufresne | Scenario: David Dufresne | Cast: Gwendal Leroy, Patrice Philippe, Alain Damasio, Fabien Jobard, Michel Forst, Bertrand Cavallier, Mathilde Larrère, Vanessa Codaccionni, e.a.| Speelduur: 86 minuten | Jaar: 2020

Eind 2018 kleurde Frankrijk geel. Waar in het begin van dat jaar mensen nog hun ongenoegen over de Franse politiek via social media uitten, trokken ze in november een geel veiligheidshesje aan en gingen ze de straat op om te protesteren tegen de verhoogde belastingen en het beleid van president Emmanuel Macron. In meerdere Franse steden liep de situatie volledig uit de hand en vielen er duizenden gewonden. Een enkeling overleefde de demonstratie zelfs niet. Dat het gewelddadig optreden van de Franse politie daarvan een oorzaak is, wil regisseur David Dufresne aantonen in zijn documentaire Un Pays Qui Se Tient Sage.

Er komen veel sprekers aan het woord, maar ze worden niet geïntroduceerd. Pas aan het einde van de documentaire worden ze met naam en functie of expertise in beeld gebracht. Waarschijnlijk heeft Dufresne voor deze opzet gekozen om zo de onpartijdigheid van de personen te bewaren, maar het schept vooral onduidelijkheid. Bovendien krijg je bij de meeste sprekers uiteindelijk wel ongeveer een idee van hun achtergrond en/of hun rol in de gelehesjesbeweging.

videotrailers & clips