Moffie

Moffie (2019)

Twee jonge soldaten in het Zuid-Afrikaanse leger ten tijde van het apartheidsregime beleven een verboden liefde.
play

6,9 details

  • 104 Min
  • Drama
  • Romantiek
  • Oorlog
  • Zuid-Afrika
  • Verenigd Koninkrijk
104 Min Zuid-Afrika

Zuid-Afrika in het jaar 1981. Nicholas heeft altijd geweten dat hij anders is en houdt dat voor de buitenwereld verborgen. Intussen zit de minderheidsregering van Zuid-Afrika in een conflict verwikkeld met de Angolese grenspost en moeten alle blanke jongemannen ouder dan zestien twee jaar militaire dienstplicht vervullen. Tijdens de afschuwelijke gebeurtenissen schept hij een innige band met een medesoldaat.

Regie
Oliver Hermanus
Cast
Kai Luke Brummer, Stefan Vermaak, Hilton Pelser, Shaun Chad Smit, Philippa Berrington-Blew, Barbara-Marie Venter, Conner Dowds, Michael Kirch, Emil van Niekerk, Jacques Theron.
Release
04.09.2019
Release NL
13.08.2020

Filmtotaal Recensie

Regie: Oliver Hermanus | Scenario: Oliver Hermanus, Jack Sidey | Cast: Kai Luke Brummer (Nicholas van der Swart), Matthew Vey (Michael Sachs), Hilton Pelser (Sergeant Brand), Ryan de Villiers (Dylan Stassen), Stefan Vermaak (Oscar Fourie), e.a. | Speelduur: 104 minuten | Jaar: 2019

Het Afrikaanse woord 'moffie' laat zich in het Nederlands het best vertalen als 'flikker'. Niet bepaald een woord dus dat je lichtzinnig als filmtitel gebruikt. Beschouw die titel dus maar als een statement. Regisseur Oliver Hermanus zou hier waarschijnlijk niet zo makkelijk mee weg zijn gekomen als hij zelf niet homoseksueel was geweest, maar hij maakt er in ieder geval geen geuzennaam van. Desondanks hebben statements in cinema nogal eens de neiging zich te overschreeuwen. Gelukkig is dat bij Moffie niet zozeer het geval, maar het is wel ietwat opvallend dat een tamelijk timide film als deze zo'n stevige titel heeft gekregen. Het etiket en de inhoud lijken daarmee niet geheel in overeenstemming met elkaar.

Moffie speelt zich af in het Zuid-Afrika van begin jaren tachtig, wanneer het apartheidsregime nog stevig aan de macht is. Vanwege een grensconflict met buurland Angola geldt een militaire dienstplicht van twee jaar voor witte jongemannen boven de zestien. Er dient immers een land te worden verdedigd van het communistische buurland, en hun witte vrouwen en kinderen moeten worden beschermd van het 'zwarte gevaar'. Zoals gebruikelijk bij nationalistische regimes blijkt aan oorlogsretoriek geen gebrek. Dat de meeste jongens op deze leeftijd niet bijster veel interesse hebben in dergelijke holle vaderlandsliefde, is iets wat tijdens de training wel even zal worden rechtgezet. De voorbereiding op militaire operaties gaat aldus gepaard met een stevige portie indoctrinatie. De associatie met de Hitlerjugend is nooit ver weg.

videotrailers & clips