Atlantis

Atlantis (2019)

De toekomstige nasleep van het Russisch-Oekraïense conflict blijkt weinig verrassend, maar dat is nou juist het punt van de film.
play

7,6 details

  • 106 Min
  • Drama
  • Sci-Fi
  • Oekraïne
106 Min Oekraïne

Het is 2025 en de Oekraïne-Rusland oorlog is ten einde. Ex-soldaat Sergey is mentaal beschadigd door het geweld, maar probeert de draad weer op te pakken. Na ontslag bij de plaatselijke staalfabriek vindt hij een nieuwe baan; het rondrijden van schoon drinkwater naar de weinig overgebleven bewoners van de vervuild geraakte regio. Hij komt in contact met Black Tulip, een organisatie die de lichamen van omgekomen soldaten opspoort om die een waardige begrafenis te geven. Sergey meldt zich aan als vrijwilliger. Het werk is afschuwelijk, maar biedt hem een zekere rust en verlossing. Als er tussen hem en collega vrijwilliger Katya een klein vonkje overspringt, lijkt dat zelfs een sprankje hoop.

Regie
Valentyn Vasyanovych
Cast
Aykhan Hajibayli.
Release
04.09.2019
Release NL
17.09.2020

Filmtotaal Recensie

Regie: Valentyn Vasyanovych | Scenario: Valentyn Vasyanovych | Cast: Andriy Rymaruk (Sergiy), Liudmyla Bileka (Katya), Vasyl Antoniak (Ivan), e.a. | Speelduur: 106 minuten | Jaar: 2020

Technisch gezien is het Oekraïense Atlantis een sciencefictionfilm, aangezien hij zich afspeelt in 2025. Maar was die toekomstige setting bij aanvang niet met tekst in beeld duidelijk gemaakt, dan zou je de film waarschijnlijk niet snel in dit genre hebben ingedeeld. De geschetste situatie oogt en voelt namelijk als de gebruikelijke nasleep van zo'n beetje elk militair conflict van de afgelopen vijftig jaar. De film zou makkelijk vandaag kunnen plaatsvinden, maar ook dertig jaar geleden. Daarin schuilt de universaliteit van het verhaal. Atlantis toont de nasleep van een oorlog die nog niet geheel heeft plaatsgevonden, maar er is beangstigend weinig speculatiefs aan de geschetste situatie.

Volgens de beeldtekst zou 2025 een jaar na het einde van de oorlog zijn. Welke oorlog wordt niet vermeld, maar eenieder die de huidige situatie in Oekraïne enigszins kent, kan dat wel invullen. Het separatistisch conflict in het oosten van Oekraïne dat al sinds 2014 bezig is, lijkt de laatste jaren weliswaar enigszins te zijn bedaard, maar dat betekent allerminst dat het voorbij is. In Atlantis kunnen we uit wat terloops gemaakte opmerkingen afleiden dat de Russen zich er uiteindelijk in hebben gemengd, maar dat Oekraïne de strijd heeft gewonnen. De vraag is echter in hoeverre je van een overwinning kunt spreken. Het land ligt in puin, er zijn volop slachtoffers te betreuren en de overlevenden zullen de oorlog de rest van hun leven met zich meedragen.

videotrailers & clips