La liste de Carla

5,4 details

  • Documentaire
  • Zwitserland
Zwitserland

Carla del Ponte staat aan het hoofd van de sectie van het Internationaal Strafhof dat kijkt naar ex-Joegoslavische oorlogsmisdadigers. Voor het eerst mogen camera’s meekijken naar de rechtszaken van de verdachten.

Alt titel
Carla's List
Regie
Marcel Schüpbach
Cast
Carla Del Ponte.

Filmtotaal Recensie

Regie: Marcel Schüpbach | Cast: Carla del Ponte | Speelduur: 101 minuten | Jaar: 2006

Carla del Ponte wordt 24 uur per dag bewaakt. Als hoofdaanklaagster van het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag heeft ze maar één doel voor ogen: de laatste voortvluchtige verdachten van de gruwelijke oorlogsmisdaden uit voormalig Joegoslavië oppakken en berechten. De tijd dringt echter wel: het tribunaal zal na 2010 opgeheven worden. Vóór die tijd moeten alle oorlogmisdadigers getraceerd en gearresteerd zijn, anders zijn alle inspanningen van de afgelopen jaren waarschijnlijk voor niets geweest. De documentaire volgt de aanklaagster gedurende enkele roerige maanden in 2005 en biedt zo een kijkje in het werkproces van een gedreven vrouw.

De gruwelijkheden die zich twaalf jaar geleden voltrokken in Srebenica leven vandaag de dag nog steeds voort. Voor Carla’s List is regisseur Marcel Schüpbach onder andere afgereisd naar Oost-Europa en interviewde daar enkele nabestaanden. Het zijn deze beelden die de meeste indruk maken. Moeders van vermoorde kinderen en echtgenoten zoeken nog steeds naar gerechtigheid. Ze koesteren de hoop om verder te kunnen gaan met hun leven. Ze volgen het werk van Carla del Ponte op de voet, maar ook voor hen is duidelijk: de tijd begint te dringen. Voordat de misdadigers berecht kunnen worden, moeten ze eerst gevangen genomen worden. De film benadrukt deze missie van Del Ponte en legt herhaaldelijk het verband tussen de overlevenden in Srebrenica en de bevlogenheid van de hoofdaanklaagster om hun verdriet een stem te geven. Hierin loopt Carla’s List uiteindelijk een beetje achter de feiten aan: het is reeds bekend dat de relatie tussen Servië en het tribunaal op zijn zachtst gezegd niet helemaal in orde is en dat de pogingen om de hoofdverdachten, onder wie Mladic en Karadzic die grotendeels verantwoordelijk worden gehouden voor de moord op duizenden moslims in 1995, op te sporen telkens mislukken door te weinig betrokkenheid van de internationale orde - en met name de lakse houding van de Servische overheid. “Als je niet zoekt, dan vind je ook niks” zegt Carla del Ponte met een strakke blik in de camera. En ze heeft gelijk: de onmacht waarmee ze te maken heeft is schrijnend, zeker gezien de omvang van de catastrofe die zich voltrokken heeft.

videotrailers & clips