Filmtotaal Recensie
Regie: Paulo Virzì | Cast: Valeria Bruni Tedeschi (Beatrice), Micaela Ramazzotti (Donatella), Valentina Carnelutti (Fiamma), Anna Galiena (Luciana), e.a. | Speelduur: 118 minuten | Jaar: 2016
Brutalen hebben de halve wereld. Als je dan ook nog eens prettig gestoord bent dan is dat helemaal mooi meegenomen. Dan krijg je zo maar eens dingen voor elkaar die voor anderen onbereikbaar zijn. De psychische stoornis van Beatrice Valdirana is allesbehalve heel prettig te noemen. Het is een ijdele vrouw die zichzelf een slag in de rondte manipuleert en zo op slinkse wijze zaken gedaan krijgt. Elk contact dat ze met de medebewoners van de psychiatrische inrichting waarin ze verblijft aanknoopt wordt vooral opgestart voor haar eigen gewin. Omdat mevrouw Valdirana een verzetje zoekt of iets gedaan moet krijgen. Beatrice komt uit een adellijke familie die het riante landhuis heeft gedoneerd dat nu dienstdoet als instelling. Je zou dan toch mogen verwachten dat de leiding aldaar Beatrice wel wat privileges verschuldigd zijn.
Toch heeft Beatrice geen hart van steen of echt veel kwaads in de zin. Ook al papt zij onder valse voorwendselen aan met nieuwkomer Donatella door zich als dokter voor te doen, de chique psychiatrische patiënte wil haar nieuwe beste vriendin graag helpen. Jaren geleden heeft Donatella namelijk een kind verwekt waar ze niet voor kon zorgen en ze is intussen immens nieuwsgierig naar wat er van haar zoon terecht is gekomen. De titel van de nieuwste speelfilm van Paolo Virzì, wellicht nog het bekendst van de feelgood/coming-of-ageverrassing Caterina Va in Città, laat zich letterlijk vertalen als De Gekke Vreugde. Inderdaad is bij het lichtvoetige La Pazza Gioia het voortdurende onderwerp of Beatrice' aandoening nu een zegen of een vloek is. Zelf lijkt ze er weinig last van te hebben, omdat het haar leven een stuk spannender en leefbaarder maakt. Maar onderdeel van haar geestestoestand is ook dat ze onbezonnen is en weinig rekening houdt met haar omgeving. Haar gedrag is op momenten aandoenlijk, maar kan door haar voortdurende gebrabbel over zaken waarvan je je afvraagt of ze wel daadwerkelijk gebeurd zijn, ook vermoeiend en ronduit irritant worden.