À peine j'ouvre les yeux
Bijzonder debuut met mooie muziek, een intiem gefilmd drama dat symbool staat voor de Arabische Lente.
play

6,9 details

  • 102 Min
  • Drama
  • Frankrijk
  • Tunesië
  • België
  • Verenigde Arabische Emiraten
102 Min Frankrijk

Het is de zomer van 2010. In Tunis, een paar maanden voor de revolutie , haalt de achttienjarige Farah haar eindexamen. Haar familie ziet haar als een toekomstig arts... maar ze wil dingen op haar manier doen. Ze zingt in een geëngageerde rock band. Ze leeft erop los, wordt dronken, ontdekt de liefde, de nacht en de stad. Allemaal tegen de wil van Hayet, haar moeder, die Tunesië en haar verboden kent.

Alt titel
As I Open My Eyes
Regie
Leyla Bouzid
Cast
Baya Medhaffer, Ghania Benali, Montassar Ayari, Lassaad Jamoussi, Aymen Omrani, Deena Abdelwahed, Youssef Soltana, Marwen Soltana, Najoua Mathouthi, Younes Ferhi, Fethi Akkari, Salwa Mohamed, Kais Klaia, Touafik Hammami, Wajdi Cherif.
Release
05.09.2016
Release NL
13.10.2016

Filmtotaal Recensie

Regie: Leyla Bouzid | Cast: Baya Medhaffer (Farah), Ghalia Benali (Hayet), Montassar Ayari (Bohrène) e.a. | Speelduur: 102 minuten | Jaar: 2015

Alle hoop en optimisme van de Arabische Lente worden samengebundeld in Farah, een jonge Tunesische vrouw met ambities die aan de vooravond van de Jasmijnrevolutie (2010-2011) zangeres wil worden. Haar jeugdige wilskracht en rebellie tegen zowel de regels van de overheid als de tradities van de patriarchale samenleving staan symbool voor de generatie die aan het begin van dit decennium de Arabische Lente in gang zette. Een bijzonder debuut van Leyla Bouzid, met mooie muziek. De Tunesische inzending voor de Oscar voor Beste Buitenlandstalige Film komend jaar.

Farahs rebellie bestaat uit het zingen van politieke en sociaal geëngageerde nummers in haar undergroundband. En ze heeft op achttienjarige leeftijd een seksuele relatie met de oud-speler uit de band, zonder enige trouwplannen. Terwijl haar band net een beetje bekend begint te worden, willen haar ouders juist dat ze stopt en geneeskunde gaat studeren. Ondertussen zijn om verschillende redenen haar bandleden, haar vriendje en de autoriteiten niet blij met haar vrijgevochten teksten, met vergaande gevolgen. De zorgen van haar ouders worden niet alleen ingegeven door zorgen om Farahs reputatie en financiële toekomst; haar politieke songteksten over Tunesië trekken ook de aandacht van de allesbehalve tolerante politie.

videotrailers & clips