Filmtotaal Recensie
Regie: Ciro Guerra | Cast: Nilbio Torres (Young Karamakate), Jan Bijvoet (Theo), Antonio Bolivar (Old Karamakate), Brionne Davis (Evan), Yauenkü Migue (Manduca), e.a.| Speelduur: 122 minuten | Jaar: 2015
Het gemiddelde oerwoud is te voet dusdanig onbegaanbaar dat de meest praktische reismogelijkheid per rivier is, zoals getoond in filmklassiekers als The African Queen en Apocalypse Now. In laatstgenoemde wordt de rivier die protagonist Willard bevaart om op zijn bestemming te komen in voice-over door hem omschreven als een door de Vietnamoorlog kringelende elekriciteitskabel die is aangesloten op zijn antagonist, de doorgeslagen kolonel Kurtz. Niet geheel toevallig bevindt die zich aan het einde van de rivier, of eigenlijk aan het begin ervan. In El Abrazo de la Serpiente staat ook een junglerivier centraal (de Amazone welteverstaan), en hoewel de personages wier reis erdoor wordt bepaald er iets minder expliciet over uitwijden, suggereert regisseur en scenarist Ciro Guerra regelmatig de vergelijking met een verstikkende slang. Vandaar de titel. Abrazo betekent weliswaar omhelzing, maar door dat veelal positief geassocieerde woord te koppelen aan een slang wordt het ineens een eufemisme.
De Colombiaanse productie (onlangs genomineerd voor de Oscar voor beste buitenlandstalige film) vangt aan met een begin twintigste eeuw plaatsvindende ontmoeting tussen een Duitse wetenschapper en een dolende sjamaan, die meent de laatste van zijn volk te zijn. Het verhaal van de Duitser dat hij en zijn assistent andere overlevers hebben gezien, trekt hem over de streep hen te vergezellen op hun zoektocht naar een heilzame plant die het leven moet redden van de zieke wetenschapper. Kort hierna wordt deze scène min of meer herhaald, wanneer een Amerikaanse bioloog decennia later dezelfde sjamaan benadert voor hetzelfde doel. Hij is daartoe geïnspireerd door het schrijfwerk van de Duitser, over wie hij zich laat ontvallen dat hij nooit levend het Amazonegebied heeft verlaten. De opening lijkt zodoende een opzetje voor het latere verhaal, maar verrassend genoeg wordt vervolgens naar het verleden teruggeschakeld en de reis van de Duitser zeer uitgebreid getoond.