Masaan

Masaan (2015)

Mooi drama waarin jonge mensen proberen te ontsnappen aan de oude patronen van de Indiase samenleving.
play

7,4 details

  • 109 Min
  • Drama
  • Romantiek
  • India
  • Frankrijk
109 Min India

Vier levens kruisen elkaar langs de Ganges. Een jongen van de lagere kaste die hopeloos verliefd is, een dochter belast met het schuldgevoel van een seksuele ontmoeting die eindigt in een tragedie, een ongelukkige vader met een vervagende moraal en een levendig kind dat verlangt naar een gezin. Allen verlangen ernaar om te ontsnappen aan de moraal van een kleine stad.

Regie
Neeraj Ghaywan
Cast
Bhupesh Singh, Vinit Kumar, Sanjay Mishra, Richa Chadda, Pankaj Tripathi, Vicky Kaushal, Bhagwan Tiwari, Nikhil Sahni, Satya Kam Anand, Mohit Abrol, Deepak Agarwal, Harsh Agarwal, Manish Agrahari, Jamal Ahmad, Ana, Aalok Bhat.
Release
19.05.2015
Release NL
06.08.2015
Release DVD
05.01.2016

Filmtotaal Recensie

Regie: Neeraj Ghaywan | Cast: Richa Chadda (Devi Pathak), Vicky Kaushal (Deepak Chaudhary), Sanjay Mishra (Vidyadhar Pathak), Shweta Tripathi (Shaalu Gupta), e.a. | Speelduur: 103 minuten | Jaar: 2015

Masaan is een zogenaamde Hindie-film, een samenstelling van Hindi en indie. Het is een onafhankelijke Indiase arthousefilm, die deels met geld uit Bollywood is gemaakt (films uit Bollywood worden ook wel Hindi-films genoemd, naar de taal die erin wordt gesproken). Ondanks dat er ook Frans geld in de film is gestoken, is er geen sprake van exotisme ten behoeve van een westers publiek. Masaan is een onvervalste Indiase film, over Indiase mensen en met Indiase thematiek en problematiek. Getuige de twee prijzen die Masaan afgelopen mei bij het filmfestival van Cannes won, valt er echter ook voor ons westerlingen heel wat uit te halen; of we de significantie van opgeplakte bindi's nu wel of niet doorhebben.

Masaan draaide op Cannes in het Un Certain Regard-programma en won daarbinnen de FIPRESCI-prijs (de internationale organisatie van filmjournalisten) en 'de speciale prijs voor een veelbelovende toekomst'. Deze tweede prijs is zeker terecht en het is te hopen dat beginnend regisseur Neeraj Ghaywan nog vele films kan maken. Toen hij een aantal jaar geleden in Varanasi in het noorden van India de crematies op de trappen naar de rivier de Ganges zag, wist hij ergens diep van binnen dat hij daar iets mee moest doen. Dat werd de basis voor zijn debuut, waarvoor hij de kans kreeg van Anurag Kashyap, producent van Masaan en regisseur van onder andere Gangs of Wasseypur, waarvan Ghaywan regieassistent was.

videotrailers & clips