Filmtotaal Recensie
Regie: Michael Bay | Cast: John Krasinski (Jack Silva), James Badge Dale (Tyrone 'Rone' Woods), Pablo Schreiber (Kris 'Tanto' Paronto), David Denman (Dave 'Boon' Benton), Dominic Fumusa (John 'Tig' Tiegen), e.a. | Speelduur: 144 minuten | Jaar: 2016
Nu het er alle schijn van heeft dat Hillary Clinton bij de aankomende Amerikaanse presidentsverkiezingen zal uitkomen namens de Democraten, kun je er vergif op innemen dat de komende negen maanden de naam Benghazi weer veelvuldig zal vallen. Voor de oningewijden: Benghazi is een stad in Libië waar in september 2012, krap een jaar na de val van dictator Moeammar al-Khaddafi, een Amerikaans consulaat en een CIA-compound door een grote groep islamitische radicalen werden aangevallen. Het resulteerde in vier Amerikaanse doden, onder wie niemand minder dan de plaatselijke ambassadeur. Deze situatie had mogelijk kunnen worden voorkomen wanneer gehoor was gegeven aan diens verzoek om meer beveiliging. Clinton was destijds minister van Buitenlandse Zaken en daarmee eindverantwoordelijke voor de slechte afloop. Haar Republikeinse opponenten hebben sindsdien van alles gedaan om van Benghazi haar achilleshiel te maken, hopende daarmee haar presidentiële ambities in de kiem te smoren.
De verfilming van de aanval in kwestie uitbrengen in een verkiezingsjaar riekt naar politieke stemmingmakerij (vergelijkbaar met hoe Michael Moore zijn anti-Bush-pamflet Fahrenheit 9/11 uitbracht toen Bush mogelijke herverkiezing nabij was) en wanneer de film zou zijn gemaakt door een uitgesproken Republikeinse filmmaker als Clint Eastwood, was de intentie ervan overduidelijk geweest. Echter, de verantwoordelijke regisseur is Michael Bay en hij heeft in interviews laten weten geen politieke agenda te hebben. Dat klinkt aannemelijk, want afgaand op zijn oeuvre is de man qua ideologie nooit verder gekomen dan het credo America, fuck yeah! Dergelijk sentiment is niet per se links of rechts, maar vooral populistisch. In Bays Benghazi-film boeit het niet wie er schuldig is aan de situatie; Amerika wint toch wel... zelfs al is het onderwerp een waargebeurde tragedie. Of zijn we Pearl Harbor alweer vergeten?