Filmtotaal Recensie
Regie: Stephen Frears | Cast: Ben Foster (Lance Armstrong), Chris O'Dowd (David Walsh), Lee Pace (Bill Stapleton), Jesse Plemons (Floyd Landis), e.a. | Speelduur: 103 minuten | Jaar: 2015
Weinig figuren spreken zo tot de verbeelding als helden en bedriegers. Een held die een bedrieger blijkt is dus dubbel prijs. Het is daarom de vraag waarom het drie jaar duurde voordat er een biopic werd gemaakt over Lance Armstrong. Ooit een idool van velen als zevenvoudig winnaar van de Tour de France bleek de wielrenner in 2012 's werelds grootste leugenaar toen aan het licht kwam dat hij en zijn ploeg zich jarenlang aan een geraffineerd dopingprogramma hadden onderworpen. Wellicht was er niet direct vraag naar een speelfilmversie van Armstrongs carrière omdat de atleet al onderwerp is geweest van meerdere documentaires (als lichtend voorbeeld vóór zijn ontmaskering en als illustratie van hoe het niet moet erna). De afloop van het pijnlijke geval Armstrong is bekend en hoewel dat doorgaans niet per se een belemmering hoeft te zijn voor een biopic, voegt The Program weinig toe. Stephen Frears belicht hoofdzakelijk het 'wat' van de zaak, maar laat het zo prangende 'waarom' helaas achterwege.
"Mijn moeder heeft me niet opgevoed als iemand die opgeeft", spreekt Ben Fosters Armstrong aan het begin van The Program. Het blijkt de meest waarheidsvolle uitspraak die de wielrenner gedurende de film doet, want van opgeven is nooit sprake. De zege gaat boven alles. De overwinning op zijn kanker halverwege de jaren negentig bijvoorbeeld. Terwijl de sportwereld hem afschrijft vecht Armstrong met succes terug en op den duur volgt tegen alle verwachting in zijn spectaculaire comeback. Die Tour de France móét hij winnen, waarbij het doel alle middelen heiligt. En dus grijpt hij na zijn eerste nederlaag in 1993 direct naar de 'alternatieve' methodes. Met behulp van een dubieuze wetenschappelijke aanpak van een al even schimmige Italiaanse sportarts is verliezen al snel niet meer aan de orde. Dankzij zijn dopingpraktijken achter de schermen wint hij in 1999 de Tour. En vervolgens nog eens zes jaar achtereen. Lance de Legende is geboren. Maar in The Program komen we hem amper tegen. Wij zien vooral Lance de Leugenaar, Lance de Lul.