Whores' Glory

Whores' Glory (2011)

7,2 details

  • 110 Min
  • Documentaire
  • Duitsland
  • Oostenrijk
110 Min Duitsland

De Oostenrijkse meesterfilmer Michael Glawogger kreeg in Venetië de Special Orrizzonti Jury Prize voor dit in warme kleuren gefilmde drieluik over de ambivalente levens van prostituees in Thailand, Bangladesh en Mexico. De jury prees onder andere zijn 'verbluffende visuele welsprekendheid en precisie' die beelden oplevert die qua schoonheid en emotionele betrokkenheid grenzen aan een fictiefilm. Whore's glory is het derde deel van Glawoggers trilogie over globalisering, voorafgegaan door Megacities (1998) en Workingman's Death (2005). In Bangkok zien we hoe opgedirkte vrouwen nummertjes opgespeld krijgen alsof het om een missverkiezing gaat. In Faridpur sleuren piepjonge meisjes hun klanten letterlijk hun kamer in, want zonder klanten geen bestaan. In Reynesa verklapt een gepensioneerde hoer giechelend de kneepjes van haar vak. Prostituees spreken vrijuit over alle aspecten van hun werk, waaronder ouder worden en de rol van religie als houvast. Ook klanten komen aan het woord over wat zij zoeken bij de hoeren. Glawogger vermijdt clichés en makkelijke oordelen. Zijn portretten zijn meeslepend en veelkleurig, waarbij hij de kijker een spiegel voorhoudt over de impact van commercie en globalisering. De melancholische muziek op de soundtrack van onder andere P.J. Harvey en CocoRosie zet aan tot overpeinzingen.

Regie
Michael Glawogger
Release
09.09.2011
Release NL
05.07.2012

Filmtotaal Recensie

Regie: Michael Glawogger | Speelduur: 110 minuten | Jaar: 2011

Onder de titel World of Work maakte de Oostenrijkse filmmaker Michael Glawogger een documentairedrieluik over de invloed van mondialisering op de werkgelegenheid. Het eerste deel uit de reeks, Megacities, verscheen veertien jaar geleden en handelde over werken en leven in vier grote metropolen. Het middenstuk getiteld Workingman’s Death uit 2005 verbeeldde de extremen die werknemers opzoeken om aan hun dagelijks brood te komen. Het slotstuk van de trilogie gaat over het oudste beroep van de wereld. Glawogger neemt hierin de wereldwijde prostitutie onder de loep en doet dit in drie compleet uiteenlopende sequenties. Hiermee biedt hij de kijker een palet aan emoties aan.

Whores’ Glory opent in Bangkok. We maken kennis met de werknemers en de klanten van een groot bordeel dat bekend staat als ‘The Fishtank’. Voorzien van een nummer nemen de prostituees plaats in een groot aquarium, waar ze door hun klanten als kreeften in een chique restaurant uitgekozen worden. Glawogger ondervraagt hierbij niet alleen de dames, maar ook hun klanten. Glawogger weet al vlot tot de keerzijde van het leven van de dames door te dringen. Op het oog lijken ze een goed leven te hebben, maar ze hebben ook te maken met een moordende concurrentie en aanvoer van nieuwe collega’s, waardoor ze minder werk dreigen te krijgen. Toch levert het ook luchtige situaties op, bijvoorbeeld als de prostituees zich verdiepen in massagecursussen en andere manieren om klanten tevreden te houden. De bazin zorgt hierbij naar eigen zeggen voor warmte en intimiteit.

videotrailers & clips