Filmtotaal Recensie
Regie: Tony Kaye | Cast: Adrien Brody (Henry Barthes), Marcia Gay Harden (Carol Dearden), Christina Hendricks (Sarah Madison), James Caan (Charles Seaboldt), Lucy Liu (Doris Parker), Sami Gayle (Erica), e.a. | Speelduur: 97 minuten | Jaar: 2011
Regisseur Tony Kaye is niet de persoon die zware thematiek uit de weg gaat. Dit bewees hij al in 1998 met zijn filmdebuut American History X, een film over rechts-extremisten en de gevolgen daarvan voor families en gemeenschappen. Het duurde acht jaar voor hij met een opvolger kwam (het met mysterie omhulde Snowblind niet meegerekend), hoewel in een heel andere vorm. De documentaire Lake of Fire wordt door velen gezien als de definitieve documentaire over het abortiedebat. Nu komt Kaye met een fictiefilm waarin hij de problematiek in het Amerikaanse onderwijs, en dan vooral bij scholen in achterstandsbuurten, aan de kaak stelt.
Adrien Brody speelt Henry Barthes, een gedesillusioneerde invaldocent die van school naar school trekt om tijdelijk afwezige leraren te vervangen. Het baantje bevalt hem omdat hij zich op deze manier nergens aan hoeft te binden, en ook geen diepere relaties met leerlingen of collega's hoeft aan te gaan. Dit zijn namelijk zaken die voor Barthes te moeilijk en confronterend zijn, omdat hij in zijn leven te veel ellendige dingen heeft meegemaakt. Bij zijn nieuwste aanstelling ontstaan er echter binnen korte tijd een aantal relaties die zijn wereld op zijn kop zetten. Zo wordt een leerlinge verliefd op hem nadat hij haar verdedigt tegenover een aantal pestkoppen en geeft hij uit medelijden onderdak aan een jonge prostituee. De relaties bevestigen enerzijds zijn idee dat de wereld een door en door verrotte plek is, maar anderzijds maken ze ook gevoelens van genegenheid in hem los waarvan hij dacht dat hij ze niet meer bezat.