Filmtotaal Recensie
Regie: Jonathan Levine | Cast: Nicholas Hoult (R), Teresa Palmer (Julie), Analeigh Tipton (Nora), John Malkovich (Grigio), Rob Corddry (M), e.a. | Speelduur: 98 minuten | Jaar: 2013
Het enorme succes van Twilight heeft ervoor gezorgd dat de laatste jaren in zowel boekwinkels als bioscopen diverse varianten zijn opgedoken van het basisgegeven doorsnee meisje wordt verliefd op bovennatuurlijke jongen. Na de vampiers uit Twilight is de mannelijke hoofdrol in deze navolgers al vervuld door weerwolven, engelen en buitenaardsen, maar zombies hebben we nog niet gehad. Dat is niet zonder reden, want in tegenstelling tot de eerder genoemde wezens ontbreekt het hen simpelweg aan seksappeal. Hun extra aspecten maken vampiers interessanter dan normale mensen, maar zombies ontbreekt het juist aan de basiselementen waarop wij onze menselijkheid baseren. Daardoor zijn zombies in het verleden constant gebruikt om allerlei dreigingen op te projecteren, van communisme tot consumentisme. Om een romance tussen een mens en een zombie geloofwaardig neer te zetten, is dan ook een intelligentere aanpak nodig dan die van Twilight of zijn vele navolgers. Warm Bodies stelt gelukkig niet teleur.
Wanneer de zombieapocalyps een voldongen feit is, hebben de overgebleven mensen zich verschanst in ommuurde steden. Met een groep leeftijdsgenoten trekt kolonelsdochter Julie eropuit om voedsel te vinden, maar uiteraard duurt het niet lang voor zij door zombies worden overmand. Dat Julie de confrontatie overleeft, is enkel door de hulp van een mannelijke zombie die bijzonder in haar geïnteresseerd blijkt (en niet in die zin dat hij haar hersenen wil oppeuzelen) en haar ter bescherming meeneemt naar de luchthaven waar hij zijn dagen slijt. Aangezien de naam van de zombie begint met een R (de rest herinnert hij zich niet) en al snel de vonk overslaat, is het niet moeilijk om in Warm Bodies een zombievariant van Romeo en Julia te ontdekken. Maar afgezien van een korte balkonscène zijn de verwijzingen naar Shakespeare tot een aangenaam minimum beperkt gebleven. De twee hebben dus niet Capulet en Montague als achternaam.