Filmtotaal Recensie
Regie: John Wells | Cast: Meryl Streep (Violet Weston), Julia Roberts (Barbara Weston-Fordham), Ewan McGregor (Bill Fordham), Margo Martindale (Mattie Fae Aiken), Chris Cooper (Charlie Aiken) e.a.| Speelduur: 121 minuten | Jaar: 2013
Hoewel Hollywood het liefst boeken (of tegenwoordig stripverhalen) tot films bewerkt, worden als het even kan ook toneelstukken naar het witte doek vertaald. De redenen daarvoor liggen erg voor de hand: anders dan bij boeken zijn toneelstukken al op maat gesneden, qua opzet zijn ze over het algemeen heerlijk eenvoudig en ze bieden filmacteurs de gelegenheid om uitgebreid hun kwaliteiten te tonen. In het verleden leidde dit tot al tot klassiekers als 12 Angry Men, On the Waterfront en Who's Afraid of Virginia Woolf?, maar ook in hedendaags Hollywood zoekt men graag inspiratie op Broadway. Een recent voorbeeld hiervan is Killer Joe, de verfilming van het gelijknamige toneelstuk van Tracy Letts waarin Matthew McConaughey zichzelf definitief bewees als een acteertalent om rekening mee te houden. Niet verrassend dus dat nog geen twee jaar later alweer de volgende Letts-verfilming op het publiek wordt afgevuurd.
August: Osage County is gesitueerd in Letts thuisstaat Oklahoma en net zoals Killer Joe het naburige Texas uiterst grimmig neerzette, wordt ook hier weinig geromantiseerd. De zuidelijke staten bestaan in Letts werk vooral uit doodse prairies waar iedereen met enig verstand al lang geleden is weggegaan. Maar helaas zijn er altijd omstandigheden waaronder die mensen moeten terugkomen. Wanneer de op het platteland van Oklahoma gerenommeerde dichter en alcoholist Bevery Weston verdwijnt, leidt dat ertoe dat zijn drie volwassen dochters en hun partners samenkomen in het ouderlijk huis waar hun moeder is achtergebleven met haar verzorgster. Na enkele dagen komt het nieuws dat hun vader dood is gevonden, waarna de familie zich direct in de begrafenisregelingen moet storten. Maar Beverly ligt nog maar nauwelijks onder de grond of de onderlinge spanningen tussen de familieleden worden al tot een kookpunt gedreven.