Filmtotaal Recensie
Regie: Phil Lord en Christopher Miller | Cast (stemmen): Chris Pratt/Kees (Emmet), Elizabeth Banks/Georgina Verbaan (Wyldstyle), Will Ferrell/Frans Limburg (Lord Business), Morgan Freeman/Boet Schouwink (Vitruvius), Liam Neeson/Leo Richardson (Good Cop/Bad Cop), Charlie Day/Florus van Rooijen (Benny), Will Arnett/Gerard Ekdom (Batman), e.a. | Speelduur: 101 minuten | Jaar: 2014
Voor het op één na grootste speelgoedmerk ter wereld geldt precies hetzelfde als voor een bekend pindakaasmerk: wie is er niet groot mee geworden? Het in 1932 in het Deense Billund opgerichte LEGO, waarvan de naam zowel verwijst naar Latijn voor 'ik voeg samen' als het Deens voor 'goed spelen', begon als simpele fabrikant van houten speelgoed. Na enkele succesvolle jaren kocht fabrikant Ole Kirk Christiansen een dure machine om plastic onderdelen mee te maken en werden de kenmerkende steentjes met de nopjes bedacht. Lego is uit geen kinderkamer meer weg te denken en zelfs volwassenen wagen zich aan prestigieuze en complexe bouwsels. Slim plan dus om er letterlijk en figuurlijk een film omheen te bouwen. Ook goed voor de Amerikaanse markt, waar lego een stuk minder groot is, maar wel de Star Wars-reeks het ontzettend goed doet.
Dat is misschien wel de reden dat zelfs een uit steentjes opgetrokken Millennium Falcon met Han Solo, Chewbacca en C-3PO snel voorbij komt vliegen. Het mooie aan dit imposante animatieavontuur van de makers van de eerste Cloudy with a Chance of Meatballs en 21 Jump Street is dat alles wat we zien uit legosteentjes is opgebouwd. Je kunt met een flinke portemonnee in principe alles nabouwen in je eigen slaapkamer. Voor de animatiestijl is goed gekeken naar de vele door fans gefabriceerde stop-motionfilmpjes die op het internet te vinden zijn. Het regisseursduo Phil Lord en Christopher Miller lieten nu echter alles uit de computer rollen, maar bedienen zich van charmant houterige bewegingen, waarbij de figuurtjes niet opeens overdreven flexibel gemaakt zijn. Het oog voor detail is verbluffend: de steentjes hebben deukjes, zijn soms afgekauwd en hebben naadjes. En Benny de klassieke astronaut die als bijfiguur wordt opgevoerd en niets liever wil dan een enorm ruimteschip bouwen, heeft een scheur in zijn helm. Net zoals dat vroeger bij menig kind gebeurde.