Desert Flower

Desert Flower (2009)

6,7 details

  • 120 Min
  • Drama
  • Verenigd Koninkrijk
  • Duitsland
  • Oostenrijk
120 Min Verenigd Koninkrijk

Waris Dirie, geboren als woestijnnomade in Somalië, vlucht op haar twaalfde als ze hoort dat haar vader haar wil uithuwelijken. Na een barre tocht door de woestijn komt ze terecht in Londen. Uit angst terug te moeten keren naar Somalië gaat ze haar eigen weg. Ze leert lezen en schrijven, woont illegaal en werkt als schoonmaakster bij een fastfoodketen. Dan wordt ze ontdekt als model en gaat een internationale carrière tegemoet. Maar op het hoogte punt van haar carrière, besluit ze tijdens een interview te spreken over de meest traumatische gebeurtenis uit haar leven: de meisjesbesnijdenis die ze heeft moeten doorstaan toen ze vijf jaar was. Waris Dirie beëindigt haar modellenleven en zet zich volledig in voor de strijd tegen vrouwenbesnijdenis en het taboe dat hierop geldt. Door Kofi Annan wordt ze aangesteld tot speciaal VN ambassadeur om dit fenomeen en de strijd ertegen wereldwijd bekend te maken.

Regie
Sherry Horman
Cast
Timothy Spall, Craig Parkinson, Meera Syal, Sally Hawkins, Juliet Stevenson, Teresa Churcher, Anthony Mackie, Chris Wilson, Eliezer Meyer, Liya Kebede, Soraya Omar-Scego, Eckart Friz, Anna Hilgedieck, Matt Kaufman, Prashant Prabhakar, Nick Raio, Robert Robalino, Emma Kay.
Opbrengst
$ 44.348
Release
24.09.2009
Release NL
08.04.2010
Release DVD
28.09.2010

Filmtotaal Recensie

Regie: Sherry Horman | Cast: Liya Kebede (Waris Dirie), Sally Hawkins (Marilyn), Timothy Spall (Donaldson), Juliet Stevenson (Lucinda), Soraya Omar-Scego (Young Waris), Craig Parkinson (Neil), e.a. | Speelduur: 120 minuten | Jaar: 2009

Soms kan een film, hoe controversieel en uniek het onderwerp ook is, toch uitlopen op een weinig verrassende reeks van clichés. Desert Flower is zo’n film. Een fout van de film is het niet, het waargebeurde verhaal van Waris Dirie hangt gewoon van clichématige toevalligheden aan elkaar. Als klein meisje werd Dirie op brute wijze besneden in Somalië. Gevlucht naar Londen wordt ze al snel ontdekt door een beroemde fotograaf. Na een tijd als beroemd topmodel te hebben gewerkt brengt ze haar levensverhaal naar buiten en zet op die manier voor het eerst vrouwenbesnijdenis internationaal op de politieke agenda. Het is dat het waargebeurd is, anders hadden we Desert Flower zeker weggehoond.

Het is jammer dat we al zo veel films met de structuur van Desert Flower voorbij hebben zien komen. Want indrukwekkend is het levensverhaal van Dirie zeker. De film begint halverwege, als Dirie al in Londen is. Haar verleden in Somalië is via flashbacks door de film verweven. Dit resulteert echter in lange voorspelbare uitstapjes naar haar jeugd die weinig toevoegen en de vaart uit het verhaal halen. Wel bouwen de flashbacks de spanning mooi op naar het moment van de besnijdenis. Een scène waarvan wij zeker weten dat hij gaat komen, maar die we zo lang mogelijk voor ons uit willen schuiven. Maar als de scène dan eindelijk komt, maakt Desert Flower indruk door het gereedschap (een roestig scheermesje en lange doornen) heel expliciet te tonen, maar bij de besnijdenis uit te zoomen. Door afstand te nemen vervalt de film niet in sensatiebeelden, maar brengt hij de walgelijkheid van de daad extra goed over.

videotrailers & clips