Filmtotaal Recensie
Regie: Steven Spielberg | Cast: Daniel Day-Lewis (Abraham Lincoln), Sally Field (Mary Todd Lincoln), Joseph Gordon-Levitt (Robert Lincoln), Tommy Lee Jones (Thaddeus Stevens), Lee Pace (Fernando Wood), e.a. | Speelduur: 150 minuten | Jaar: 2012
Bij de Academy smullen ze van Amerikaanse heroïek. Een reddingsoperatie van de CIA om een handjevol diplomaten te bevrijden uit Iran -zoals te zien in Argo- doet de nationalistische harten van de jury ongetwijfeld hard kloppen. Maar met twaalf Oscarnominaties is Lincoln van Steven Spielberg toch echt de gedoodverfde favoriet. En met recht, want de regisseur behandelt met zijn film een uiterst boeiende episode uit de geschiedenis. Hij toont daarbij een andere vorm van Amerikaans heldendom; hoe de president zich inspande om de slavernij af te schaffen. Spielberg verkende het slavernijthema eerder in zijn films The Color Purple (11 nominaties) en Amistad (4 nominaties). Beide films ontvingen nul Oscars. Waarom Lincoln het dit jaar wel goed zal doen bij de uitreikingen? Simpel: de film is van een presidentiële klasse.
Als uitgangspunt nam Spielberg de politieke biografie Team of Rivals: The Political Genius of Abraham Lincoln van Doris Kearns Goodwin - een boek dat volgens de omslag ook Barack Obama inspireerde bij zijn presidentschap. Scenarist Tony Kushner bewerkte het bijna duizend paginas tellende boek tot een intelligent scenario, waarin enkel Lincolns laatste maanden als president centraal staan. Dat was een verhitte periode: terwijl de Amerikaanse Burgeroorlog het land verscheurde, zette de zestiende president van de Verenigde Staten alles op alles om de slavernij uit te bannen. Om te slagen moest hij een meerderheid voor zijn plan zien te winnen in het Huis van Afgevaardigden, een parlement dat louter uit een gezelschap van blanke mannen bestond. Timing was daarbij cruciaal: als de noordelijke en zuidelijke staten eenmaal vrede zouden beklinken, zou slavernij doormodderen en de oorlog op een later moment opnieuw worden ontketend.