This Is England

This Is England (2006)

Run with the crowd, stand alone, you decide.

Onuitgebrachte films in het Filmmuseum, waaronder deze film over skinheads in de midlands.
play

7,7 details

  • 101 Min
  • Misdaad
  • Drama
  • Verenigd Koninkrijk
101 Min Verenigd Koninkrijk

Shaun is een 11-jarige jongen uit Noord-Engeland die opgroeit zonder vader. Tijdens de zomer van 1983 verandert er iets in de vaak zo trieste Shaun. Hij scheert zijn hoofd, zet zich tegen alles en iedereen af, en sluit zich aan bij een groep skinheads en later zelfs bij het National Front. Met alleen een labiele moeder die hem probeert op het rechte pad te houden, lijkt Shaun af te stevenen op de zekere ondergang.

Regie
Shane Meadows
Cast
Frank Harper, Vicky McClure, Kriss Dosanjh, Stephen Graham, Perry Benson, Jo Hartley, Thomas Turgoose, Andrew Shim, Joseph Gilgun, Rosamund Hanson, Andrew Ellis, George Newton, Jack O'Connell, Kieran Hardcastle, Chanel Cresswell.
Budget
$ 2.380.000
Opbrengst
$ 8.176.544
Release
27.04.2007
Release NL
24.07.2008

Filmtotaal Recensie

Regie: Shane Meadows | Cast: Thomas Turgoose (Shaun), Joe Gilgun (Woody), Stephen Graham (Combo) | Speelduur: 101 minuten | Jaar: 2006

Het Filmmuseum zet deze zomer, tussen 19 juni en 17 september, een aantal films in het zonnetje die nog nooit eerder in Nederland te zien waren. Sommige zijn al flink oud, zoals La Chambre Verte van François Truffaut, maar de meeste zijn ergens in de afgelopen vijf jaar gemaakt. Er zitten titels tussen die in het buitenland al flink in de prijzen zijn gevallen, zoals Syndromes and a Century van de Thaise regisseur Apichatpong Weerasethakul, een film die in 2006 de Gouden Leeuw won in Venetië. Ook zijn er oudere films te zien van regisseurs die met een volgende film zijn doorgebroken: in die categorie valt Occident, een komedie van Christian Mungiu, de regisseur die met 4 Maanden, 3 Weken & 2 dagen een groot arthousesucces boekte.

Ook in de selectie zit This is England van Shane Meadows, een film over skinheads, die het voor elkaar krijgt om zowel lyrisch als realistisch te zijn. Het verhaal gaat over Shaun, net twaalf, die opgroeit in de Midlands. Het jaar is 1983. Shauns vader is omgekomen tijdens de Falklandoorlog die Margaret Thatcher aan het voeren was. Shaun is op school een buitenbeentje, vaak alleen en regelmatig het doelwit van pestkoppen. Dan wordt hij min of meer geadopteerd door de charismatische Woody en zijn groep van vrienden. Ze scheren Shauns hoofd en geven hem Doc Martens en bretels. In naam, kleding, en af en toe in vandalistisch gedrag zijn het skinheads, maar het is duidelijk dat de jongeren niet echt geïnteresseerd zijn in de ideologie van de beweging, maar meer in kameraadschap en een ontsnapping uit het saaie Midlands-bestaan.

videotrailers & clips