Tussen hemel en aarde (2007)

The circus was the only entertainment on a journey along the ancient Silk Road from Europe to China. In Uzbekistan, currently a dictatorship, the circus is as alive as it was in the days of Genghis Khan. The circus acts, too, have changed little. Two cir

6,9 details

  • 70 Min
  • Documentaire
  • België
  • Nederland
70 Min België

De film laat de verweven levensloop van de oudere circusartiesten Achat en Tursun zien. Openhartig spreken zij over hoe hun vriendschap onder druk kwam te staan en wat de consequenties waren voor de twee circusfamilies. Op de achtergrond wordt de Oezbeekse maatschappij in beeld gebracht.

Regie
Mascha Novikova
Frank van den Engel

Filmtotaal Recensie

Regie: Frank van den Engel & Masja Novikova | Cast: Achat Nabiev, Tursun Ali Mamadzhonov e.a. | Speelduur: 72 minuten | Jaar: 2007

Volgens de Oezbeekse circusartiest annex regelneef annex mensenrechtenactivist annex oppositiepartijlid Achat Nabiev is het er in zijn land sinds de sovjettijd alleen maar slechter op geworden. De oude dictatuur is gewoon vervangen door een nieuwe, die slechts democratisch van naam is. Sinds 1991 leidt president en dictator Islam Karimov het land Oezbekistan namelijk met harde hand, waarbij oppositie en vrije pers niet wordt getolereerd en alle rijkdom naar de kringen rondom de president verdwijnt. Tussen Hemel en Aarde is een portret van het variété-gezin van Achat en van dat van zijn oude vriend Tursun Ali, met wie hij sinds enkele jaren gebrouilleerd is geraakt.

Waar zie je dit nog anno 2007: een man gekleed in de mode van dik veertig jaar geleden met een aap op een brommer zonder publiek? Alsof het de gewoonste zaak van de wereld is, rijdt Achat Nabiev met zijn aap op een brommertje door het Oezbeekse landschap. Waarschijnlijk op weg naar een optreden, want hij zit met zijn gezin al zijn hele leven in de variété. Zijn dochter is koorddanseres, zijn zoon gewichtheffer en zelf is hij vooral regelneef en spreekstalmeester, al is van een stal weinig sprake. De familie Nabiev geeft de optredens namelijk gewoon buiten op een veldje tijdens een huwelijksfeest of gelijk welke ander gelegenheid. In een armoedig land waar de werkloosheid en vrouwenhandel welig tiert, zou ieder ander al lang blij zijn geld te verdienen, maar Achat wilde altijd al meer dan slechts vermaken; hij wil mensen helpen die het slechter hebben dan hijzelf.