12:08 East Of Bucharest

7,4 details

  • 89 Min
  • Komedie
  • Drama
  • Roemenië
89 Min Roemenië

Roemenië, 22 december 1989. Met het afzetten van dictator Nicolae Ceauşescu heeft de revolutie zijn hoogtepunt bereikt. Het revolutionaire gebeuren speelde zich hoofdzakelijk in Boekarest af. De voornaamste kwestie die aan de orde wordt gesteld in deze film is dan ook of de revolutie voor vooruitgang heeft gezorgd in Boekarest, maar vooral ook in de minder stedelijke gebieden van Roemenië, waar de veranderingen in de top van het land onopgemerkt lijken te zijn gebleven.

Alt titel
A fost sau n-a fost?
Regie
Corneliu Porumboiu
Cast
Catalin Paraschiv, Mircea Andreescu, Luminita Gheorghiu, Teodor Corban, Ion Sapdaru, Mirela Cioaba, Cristina Ciofu, Lucian Iftime, Annemarie Chertic, Petrica Sapdaru, George Guoqingyun, Constantin Dita, Daniel Badale, Marius Rogojinski, Aurelia Tocu.
Release
29.09.2006

Filmtotaal Recensie

Regie: Corneliu Porumboiu | Cast: Mircea Andreescu (Piscoci), Teo Corban (Virgil Jderescu), Ion Sapdaru (Manescu) e.a. | Speelduur: 89 minuten | Jaar: 2006

Op het Internationale Filmfestival van Transsylvanië in Zuid-Roemenië ontving 12:08 East of Bucharest vorig jaar de publieksprijs, de prijs voor beste Roemeense film en de zogenaamde Transilvania Trophy. Ook op het meer prestigieuze festival van Cannes viel de film in de prijzen en ging de 31-jarige regisseur naar huis met de Gouden Camera voor het beste debuut van het jaar. Van de drie Roemeense films die in deze eerste maanden van het nieuwe jaar in première gaan in Nederland is die van Porumboiu met afstand de leukste.

De betekenis van de buitenissige titel 12:08 East of Bucharest wordt pas halverwege duidelijk. In de eerste helft van de film, die zich maar op één dag afspeelt, worden we voorgesteld aan drie mannen in een weinig florissante buitenwijk van een kleine stad in Roemenië. Kerstmis staat voor de deur, het is koud en buiten ziet alles er grauw en onaantrekkelijk uit. Binnenshuis word je overigens ook niet blij, want de inrichting van de huizen en de kleding van de bewoners brengen je terug naar lang vervlogen tijden. Lelijke, afgetrapte meubels, coltruien en zo mogelijk de meest trieste kerstboom die je ooit zag.

videotrailers & clips