The U.S. vs. John Lennon

The U.S. vs. John Lennon (2006)

Musician. Humanitarian. National Threat.

7,4 details

  • 96 Min
  • Documentaire
  • Biografie
  • Verenigde Staten
96 Min Verenigde Staten

Het muzikale genie John Lennon was meer dan een wereldberoemde Beatle. Hij vocht ook een geweldloos gevecht voor wereldvrede. Deze vaak moeizame kruistocht en de glorieuze momenten die hij met Yoko Ono beleefde, zijn in deze bijzondere documentaire op indringende wijze met archiefbeelden en interviews samengebracht.<br>The U.S. vs. John Lennon focust vooral op de vijandschap van de regering Nixon tegen pacifist Lennon. Daarbij worden niet alleen Yoko Ono en de leiders van de 'tegencultuur' uit de jaren '60 en '70 aan het woord gelaten, ook belangrijke journalisten en mensen uit het Nixon kamp kijken terug op het bijzonder bewogen leven van icoon John Lennon....

Regie
David Leaf
John Scheinfeld
Cast
Walter Cronkite, John Lennon, Carl Bernstein, Noam Chomsky, Stew Albert, Tariq Ali, Robin Blackburn, Chris Charlesworth, Mario Cuomo, Angela Davis, John Dean, Felix Dennis, David Fenton, Bob Gruen, Ron Kovic.
Release
15.09.2006

Filmtotaal Recensie

Regie: David Leaf & John Scheinfeld | Cast: John Lennon, Yoko Ono, Walter Cronkite e.a. | Speelduur: 96 minuten | Jaar: 2006

Disloyaliteit. Dat werd zanger en ex-Beatle John Lennon het meest kwalijk genomen door de Amerikaanse regering. Zijn pacifistische oproepen voor vrede en voor het beëindigen van de oorlog in Vietnam waren al jaren een doorn in het oog van de Nixonregering, wiens FBI er alles aan gelegen was om de zanger het land uit te krijgen. Dat lukte bijna toen ze ontdekten dat hij in Engeland nog een veroordeling voor marihuanabezit open had staan. The U.S. vs. John Lennon is een uitstekend gedocumenteerd verslag van de dreiging die de Verenigde Staten zagen in een man met een vredesboodschap.

Het eerste opstootje dat John Lennon in de Verenigde Staten veroorzaakte, stamt uit 1965, toen hij in een interview opmerkte dat de Beatles populairder waren dan Jezus. Dat schoot menig Amerikaans radiostation – en in Nederland de NCRV - in het verkeerde keelgat, waarop hun platen werden geboycot of zelfs georganiseerd verbrand. Hoewel achter die opmerking geen anti-religieuze intenties schuilgingen, was duidelijk hoe invloedrijk niet alleen hun muziek was, maar ook de ideeën van hun meest uitgesproken lid. Lennons provocerende pijlen richtten zich vervolgens op de Vietnamoorlog, waarmee hij de woede van de Amerikaanse regering definitief op de hals haalde.