Flushed Away

Flushed Away (2006)

Someone's Going Down

De eerste computeranimatiefilm van Aardman.
play

6,8 details

  • 85 Min
  • Animatie
  • Avontuur
  • Komedie
  • Familiefilm
  • Verenigd Koninkrijk
  • Verenigde Staten
85 Min Verenigd Koninkrijk

Roddy is een huismuis die van zichzelf vindt dat hij het helemaal gemaakt heeft. Hij woont goed verzorgd in een prachtig ruim appartement in de deftige buurt Kensington, hij heeft een schitterende kooi en alle speelgoed die hij zich kan wensen. Als de familie een paar dagen op vakantie gaat, heeft Roddy het rijk. Helemaal alleen. Dan ontdekt hij dat er een vreemde muis, Sid, het huis is binnengedrongen. Roddy moet snel van dit onderkruipsel af. Hij lokt Sid naar het toilet en zegt dat het een bubbelbad is. 'Als jij erin springt, laat ik wel even de belletjes komen door deze ene hendel over te halen,' zegt Roddy. Maar daar trapt Sid niet in en uiteindelijk spoelt hij Roddy door. Hij komt in het Londense riool terecht, maar dat ziet er heel anders uit dan hij verwacht had. En eruit komen blijkt een tikkie moeilijker te zijn dan hij dacht. Daarbij komt dat Roddy nogal last heeft van de gemene plannetjes van die dictator van het riool, de vette pad Toad....

Regie
David Bowers
Sam Fell
Cast
David Suchet, Ian McKellen, Miriam Margolyes, Jean Reno, Bill Nighy, Andy Serkis, Kate Winslet, Susan Duerden, Kathy Burke, Douglas Weston, Hugh Jackman, Shane Richie, Rachel Rawlinson, Miles Richardson, John Motson.
Budget
$ 149.000.000
Opbrengst
$ 64.459.316
Release
02.11.2006

Filmtotaal Recensie

Regie: David Bowers en Sam Fell | Cast: Hugh Jackman (Roddy), Kate Winslet (Rita), Ian McKellen (The Toad), Jean Reno (Le Frog) | Speelduur: 84 minuten | Jaar: 2006

Elke keer als een nieuwe computeranimatiefilm in de bioscopen verschijnt - en dat is om de haverklap omdat de ouderwetse 2D-tekenfilm zo’n beetje is uitgestorven - kun je eigenlijk maar één ding concluderen: Pixar is en blijft de koning van de digitale animatie. Hoewel hier en daar mierzoet en een tikkie moralistisch, weten de films van Pixar keer op keer te verrassen met originele invalshoeken en knap gevonden (visuele) grappen. Studio’s als Fox (Ice Age, Robots) en Dreamworks (Shrek, Shark Tale) komen niet eens in de buurt van het machtige Pixar. Maar nu is daar Flushed Away, de eerste computeranimatiefilm van Aardman, de maker van de hilarische ‘kleifilms’ Wallace & Gromit en Chicken Run. Lukt het deze Britten wél een geslaagde en originele film af te leveren en de monopoliepositie van het machtige Pixar te beëindigen? Het antwoord is een volmondig en genadeloos ‘nee’. In Flushed Away wordt de typische Aardmanhumor ondergesneeuwd door weinig inventieve slapstickgrappen en visueel is de film niet bijster spectaculair. Aardman kan maar beter weer gaan kleien. Eén ding is in elk geval zeker: Pixar hoeft zich voorlopig nog geen zorgen te maken.

In Flushed Away volgen we de decadente huisrat Roddy, die via een duik in de wc terecht komt in de riolen van Londen. Daar ontmoet hij Rita, een levenslustige rioolpiraat, met wie hij in een avontuur belandt vol met Franse ninjakikkers, ratten die aan bodybuilding doen en zingende slakken. Klinkt grappig? Nou, dat valt wel mee. Een voorbeeld: hou bij het kijken van Flushed Away eens een lijstje bij van alle momenten waarop personages pijn hebben; wanneer ze vallen, worden geslagen, hun hoofd stoten, in het kruis worden geschopt et cetera. Je zult zien dat je lijstje al snel een aantal velletjes zal beslaan. Flushed Away staat namelijk bol van fysieke ‘humor’: vermoeiende slapstick die moet verhullen dat de film verder maar bar weinig om het lijf heeft. Pijn is fijn, lijkt het devies. En hoewel er ongetwijfeld een publiek is voor dergelijke humor (wat wel blijkt uit het succes van de zwaar overschatte Ice Age-films), zullen degenen die zich gelaafd hebben aan de zoveel rijkere, gelaagde films van Pixar zich bij het zien van Flushed Away bekocht voelen. En Aardman zelf zou zich de ballen uit de broek moeten schamen. Is dit het bedrijf dat verantwoordelijk is voor het hilarische duo Wallace & Gromit, voor Chicken Run en het briljante Creature Comforts? Dat is dan niet af te zien aan dit lawaaiige vehikel. Zou het het gif zijn van de Amerikaanse gigant Dreamworks, met wie Aardman in zee ging voor Flushed Away, dat de Britten de creatieve das heeft omgedaan? Dat is helemaal niet zo’n vreemde gedachte. De invloed van de Amerikanen zou meteen de er bij de haren bijgesleepte moraal verklaren, een boodschap die in zo’n beetje elke kinderfilm weerklinkt: familie is het belangrijkste wat er is. Goed, in Flushed Away ligt het er allemaal niet zo dik bovenop als bij veel van zijn animatiecollega’s, maar het moet nou maar eens afgelopen zijn met dat Balkenendiaanse gemekker over die familiewaarden. Het is een moraal die anno 2006 bovendien behoorlijk hol klinkt.

videotrailers & clips

alle artikelen (5)

Flushed Away Nieuwsberichten