Solntse

Solntse (2005)

7,7 details

  • 115 Min
  • Drama
  • Historisch
  • Rusland
  • Italië
  • Zwitserland
  • Frankrijk
115 Min Rusland

The Sun is, na films over Hitler en Lenin, het derde deel van een beoogd vijfluik over de psychologie van de macht. The Sun gaat over de Japanse keizer Hirohito. Net als Hitler en Lenin wordt Hirohito geportretteerd als een man die de greep op de werkelijkheid verloren lijkt te zijn. Het verhaal begint een dag voor het einde van de Tweede Wereldoorlog, de dag voor de totale overgave van Japan. Centraal staan de gesprekken tussen de wereldvreemde Hirohito en de sarcastische bevelhebber van de Amerikaanse troepen, generaal Douglas MacArthur. De keizer lijkt vooral opgelucht eindelijk verlost te zijn van zijn goddelijke status....

Alt titel
The Sun
Regie
Aleksandr Sokurov
Cast
Robert Dawson, Kaori Momoi, Naomasa Musaka, Shirô Sano, Issei Ogata, Shinmei Tsuji, Taijirô Tamura, Georgi Pitskhelauri, Hiroya Morita, Toshiaki Nishizawa, Yusuke Tozawa, Kojiro Kusanagi, Tetsuro Tsuno, Rokuro Abe, Jun Haichi.
Release
17.02.2005

Filmtotaal Recensie

Regie: Alexandr Sokurov | Cast:: Issey Ogata (Keizer Hirohito), Robert Dawson (Generaal MacArthur), Kaori Momoi (Keizerin Kojun) e.a. | Speelduur: 110 minuten

Op nieuwjaarsdag 1946 doet keizer Hirohito afstand van de keizerlijke claim op een goddelijke afkomst. Deze publiekelijke afgang is zijn prijs om niet berecht te worden voor oorlogsmisdaden. De Verenigde Staten hopen daarmee te bewerkstelligen dat hij als aanblijvend symbolisch leider de eenheid van Japan en de rust in de regio kan blijven waarborgen. Een veel bekritiseerd idee, omdat Japan onder zijn leiderschap de Tweede Wereldoorlog heeft gevoerd in een verbond met Duitsland en Italië. Verantwoordelijke voor het besluit om Hirohito niet te berechten, is generaal Douglas MacArthur, de hoogst onderscheiden Amerikaanse militair ooit. Alexandr Sokurov verbeeldt in The Sun de dagen vlak voor en na Hirohito's oproep tot het einde van de oorlog en de rol die generaal MacArthur daarin speelt.

De laatste paar maanden van de Tweede Wereldoorlog leeft keizer Hirohito gescheiden van zijn vrouw in een bunker omringd door personeel en militairen. De Japanners verliezen steeds meer terrein en als de Amerikanen hun grondgebied hebben bereikt, is het einde nabij. Met gebogen hoofd erkent Hirohito op 15 augustus 1945 de nederlaag. De oorlog die Japan is begonnen om de aanvoer van grondstoffen te waarborgen, is verloren en het land likt zijn wonden. Sokurov verbeeldt Hirohito als een in zichzelf gekeerde, wereldvreemde man, maar ook als een ruimhartig verliezer. De keizer ziet heel scherp in dat er voor hem en voor zijn land niets meer te redden valt. Als opperbevelhebber MacArthur voorstelt om de keizer niet als oorlogsmisdadiger te berechten, ontsnapt deze daarmee aan de doodstraf en kan de rust in de regio bewaard blijven.