Run All Night
Recensie

Run All Night (2015)

Doorsneethriller met Liam Neeson vermaakt zolang hij duurt.

in Recensies
Leestijd: 2 min 25 sec
Regie: Jaume Collet-Serra | Cast: Liam Neeson (Jimmy Conlon), Ed Harris (Shawn Maguire), Joel Kinnaman (Mike Conlon), Vincent D’Onofrio (Detective Harding), e.a. | Speelduur: 114 minuten | Jaar: 2015

Met sterke acteurs kom je een heel eind, heeft de Spaanse regisseur Jaume Collet-Serra ontdekt. En vooral Liam Neeson blijkt in de smaak te vallen, want na Unknown en Non-Stop markeert Run All Night de derde keer op rij dat hij de Ierse veteraan in de hoofdrol van een actiethriller cast. Die keuze is te begrijpen. Neeson heeft zich de afgelopen jaren overtuigend ontpopt als vijftiger met vuisten, iemand met wie je ondanks zijn leeftijd geen ruzie wilt hebben. Maar het verrassingseffect daarvan is inmiddels wel verdwenen.

En dus wordt het steeds belangrijker of de actiethrillers waar Neeson in meespeelt op andere vlakken dan het acteerwerk nog de moeite waard zijn. Zo werd het recente derde deel uit de Taken-reeks vanwege het herhalingspatroon lauw ontvangen, maar wist A Walk Among the Tombstones het niveau van een doorsneethriller te ontstijgen door zijn grimmige atmosfeer. Zo’n onderscheidende kwaliteit heeft Run All Night vrijwel niet. Jammer, want van een film als deze zijn er al talloze te vinden.

Neeson is hier te zien als de verslonsde ex-huurmoordenaar Jimmy. Om aan drank te komen probeert hij geld los te peuteren bij een louche drugsdealer, die hem doodleuk opdraagt om eerst voor Kerstman te komen spelen. Jimmy stemt in en komt zo op het Kerstfeestje weer in contact met oude boevenvriend Shawn, die inmiddels een keurig leven als zakenman probeert te leiden. Maar kort daarna komen de twee lijnrecht tegenover elkaar te staan. Jimmy’s zoon Mike is getuige van een criminele afrekening door Danny, het oogappeltje van Shawn.

En daar begint de ellende pas, want Jimmy ziet zichzelf genoodzaakt om Mike te beschermen en Danny dood te schieten. Niet alleen haalt hij daarmee de toorn van Shawn op zijn hals, maar geeft hij ook de politie aanleiding om een klopjacht te openen. Want hoofdagent Harding probeert al jaren een reden te vinden om Jimmy in te rekenen. Voor vader en zoon zit er niets anders op dan vluchten.

Het is geen verkeerde basis: Mike en Jimmy kunnen continu worden belaagd vanaf twee fronten, dus daar valt best wat spanning te halen. Collet-Serra had dat echter beter kunnen uitbuiten. Zowel Shawns handlangers als de autoriteiten zitten nagenoeg gelijktijdig op hetzelfde spoor, waardoor ze in feite samen de dreiging gaan vormen, in plaats van dat het twee losse fronten zijn die een dubbele spanning op hadden kunnen leveren.

Overtuigender is Run All Night in de tragiek die achter de hoofdpersoon schuilt: een familieman die zich vroeger zo diep in de nesten heeft gewerkt dat hij alles en iedereen om zich heen vernietigt. Naast de rol van Liam Neeson gaat dat ook op voor die van Ed Harris, als de rouwende ex-drugsbaron. En eerlijk is eerlijk, met zulke acteurs kom je inderdaad een heel eind.