Spiderhead [Netflix]
Recensie

Spiderhead [Netflix] (2022)

De zoveelste Netflix-sciencefictionproductie die zijn kernideeën niet naar een hoger niveau kan tillen.

in Recensies
Leestijd: 3 min 17 sec
Regie: Joseph Kosinski | Scenario: Rhett Reese, Paul Wernick | Cast: Chris Hemsworth (Steve Abnesti), Miles Teller (Jeff), Jurnee Smollett (Lizzy), Mark Paguio (Verlaine), Tess Haubrich (Heather), e.a. | Speelduur: 106 minuten | Jaar: 2022

"Je zit vast met vier keer levenslang, zonder kans op vervroegde vrijlating." Een zin die alleen een gruwelreactie kan verwachten. Toch reageert de gevangene waaraan dit aan wordt verteld met een bijna manische lachbui, die zorgt voor een onbehaaglijk gevoel en een verontrustende sfeer. Dit sterke begin zet helaas niet door en hoewel er ideeën genoeg zijn is de uitwerking ervan ondermaats.

Spiderhead speelt zich af in de nabije toekomst. Er is een gevangenencomplex waar inzittenden de kans krijgen om de duur van hun vonnis te verlagen. Het enige wat ze hiervoor hoeven te doen, is meedoen aan een experimenteel onderzoek naar medicatie die de emoties van mensen controleert. En dat is niet het enige; de gevangenen mogen ook gewoon vrij rondlopen en er is een open keuken. Een deal die je niet kunt afslaan, maar er zit natuurlijk een dikke, vette adder onder het gras.

Deze interessante premisse kan voor de nodige morele dilemma's zorgen. Het is daarom jammer dat het begin wat banaal is. Hoofdonderzoeker Steve Abnesti kan verschillende medicatie automatisch toedienen, waaronder het zogenaamde Luvactin. Het effect ervan is vergelijkbaar met wat veel mensen met een pilletje bij de mainstage van een zomerfestival naar keuze hebben: euforie en alles is mooi. Net als de andere medicatie tot Steves beschikking kan deze worden opgevoerd tot standje elf.

De tests voor Luvactin beginnen redelijk onschuldig maar interessant. Gevangene Jeff, gespeeld door een enthousiaste Miles Teller, kijkt naar een uitzicht dat eigenlijk bestaat uit een vuilnisbelt. "Prachtig!" verkondigt hij. De vraag wat mooiheid precies is en dat er in alle dingen mooie elementen gevonden kunnen worden, zijn kanten waar deze productie slechts even mee flirt. Dat flirten slaat echter al snel om in banaliteit als dezelfde test wordt gedaan op twee gevangenen die bij elkaar zitten. Dit eindigt met een uitgebreide, heftige vrijpartij. De focus komt hier op te liggen: jammer.

En vanuit daar leveren de verschillende tests steeds meer in als het om een moreel kompas gaat, en passeren ook andere emoties de revue. Wanneer de medicatie toegediend wordt, moeten de ontvangers "bevestig" zeggen. Dit geeft de illusie van vrije wil, maar deze wordt slinks omgedraaid doordat Steve op een vriendelijke doch chanterende en glibberige manier de mensen áltijd laat doen wat hij wil. Chris Hemsworth is zo glad als een aal en zet een heel naar personage neer dat aangenaam onder je huid kruipt.

Spiderhead heeft een interessante premisse, maar komt erg moeilijk op gang. Al bijna twee derde van de film is voorbij voor het eerste echte conflict zich aandient. Hierdoor blijft er bij lange na niet genoeg tijd over voor het conflict en de conclusie. Het zorgt ervoor dat het verhaal niet lekker vloeit en het einde enorm gehaast is. Het omslagpunt in het verhaal komt zo plots dat dit de ernst van de situatie daarna teniet doet.

Regisseur Joseph Kosinski lijkt de hele tijd zoekende en niet zeker van zijn zaak. Deze onzekerheid sijpelt door de hele film, van de plotse toonveranderingen tot het slepende tempo met grote passages waarin niets gebeurt. Vooral aan het einde worden er bijna bizarre muziekkeuzes gemaakt die de situatie in een recordtijd van spanning ontdoen. Het geheel komt vervolgens op een manier tot zijn einde alsof iedereen er eigenlijk al klaar mee was en er nog snel een slotstuk verzonnen moest worden.

Een wat meer doordachte invalshoek en invulling had veel meer uit dit interessante concept kunnen halen. Helaas blijft alles oppervlakkig en traag en kan zelfs Hemsworths beste gladjanus hier geen verandering in brengen. Zelfs met een dosis Luvactin zou de film een pittige zit zijn. Spiderhead kan op de, helaas groeiende, berg van sciencefictionfilms van Netflix die hun interessante premisse verspillen. Is Spiderhead af te raden? Bevestig.

Spiderhead is te zien bij Netflix.