In 1941 verschijnt de eerste uitgave van het kinderboek Curious George. Het is geschreven door het uit Duitsland afkomstige echtpaar Hans en Margret Rey. Ze schreven in totaal zeven verhalen met het ondeugende aapje in de hoofdrol. Inclusief alle boekjes en producten die op Curious George zijn gebaseerd, verkocht hun uitgever ruim dertig miljoen items wereldwijd. Een televisieserie was er al, maar nu produceert Universal de filmuitvoering, die in tegenstelling tot veel recente animatiefilms specifiek mikt op de allerjongste kijkertjes. Een sneer naar het Bush-regime kun je dus wel vergeten.
De zeven oorspronkelijke verhaaltjes over het jonge aapje, die zowel geschreven als geïllustreerd zijn door het echtpaar Rey, hebben titels als Curious George krijgt een Medaille, Curious George in het Ziekenhuis of Curious George op de Fiets. Net zoals Nijntje dus, die evenals aap George sinds de eerste uitgaven is uitgegroeid tot een miljoenenindustrie. Toch staat bij Curious George, meer dan bij ons pluizige konijntje, vooral een educatieve insteek centraal, vergelijkbaar met de kinderboeken van Dr. Seuss. Door George steeds opnieuw in de problemen te laten komen, leren de lezertjes op een grappige manier hoe het wel moet.
In deze filmversie is het niet anders. Het avontuur begint als de klungelige Ted op expeditie wordt gestuurd naar het oerwoud, waar hij al snel een nieuwsgierig aapje tegen het lijf loopt. Eenmaal terug blijkt het aapje mee te zijn gelift. Op het vasteland stuurt hij alles in de war: van openbare weg tot hotel en van museum tot dierentuin. Van de complete chaos komt het uiteindelijk natuurlijk allemaal weer tot een liefdevol en vredig einde met de goede moraal dat iedereen een thuis nodig heeft. De stemmen worden in de Engelstalige versie verzorgd door onder andere Will Ferrell en Drew Barrymore, terwijl die in de Nederlandse versie gedaan worden door Hans Somers en Hymke de Vries.
Er zijn nauwelijks woordgrapjes of dubbele bodems en al helemaal geen toespelingen op politiek of popcultuur: Curious George is niets meer dan een kleurrijke tekenfilm over een baldadige en nieuwsgierige aap. De toegepaste kleuren zijn overigens wel het vermelden waard. Vooral in het eerste gedeelte in het oerwoud zijn de kleuren om bij weg te dromen zo diep en intens. De zoete, weinig om het lijf hebbende liedjes van Jack Johnson, die zelfs de Nederlandse versie - getiteld Nieuwsgierig Aapje - hebben overleefd, passen dan ook wonderwel bij dit kleurige, kinderlijke verhaaltje. En daar is alles wel mee gezegd, want Curious George is alleen aanrader voor kinderen tot een jaar of acht.