Deze regisseur vertikt het om problematische personages te censureren

Deze regisseur vertikt het om problematische personages te censureren

"Personages zijn wie ze moeten zijn," zegt McDonagh.

Regisseur Martin McDonagh van onder andere In Bruges kreeg recent een flink applaus tijdens het Fall filmfestival. Dit was voor zijn duistere komedie The Banshees of Inisherin met acteurs zoals Corin Farell en Brendan Gleeson (In Bruges, The Guard).

The Banshees of Inisherin volgt op zijn vorige film Three Billboards Outside Ebbing, Missouri, een film die ook geliefd was op andere filmfestivals. Maar de film zorgde ook voor discussie, en kreeg zelfs negatieve reacties door de sympathieke benadering van een racistische politieagent gespeeld door Sam Rockwell.

Personages zijn niet hetzelfde als de schrijver
Rockwell won een Oscar voor zijn rol, waardoor de kritiek op de film alleen maar erger werd. En in een recent interview met The Guardian zegt McDonagh dat hij snapt waar het gesprek vandaan komt, en het pijn deed om te horen:

"Ik kon wel zien waar die discussie vandaan kwam, maar ik dacht dat het niet mijn visie van de film zag. Het hele idee van de film was: wat is een schurk, en wat is nou een held? Maar ik weet het niet. Als iemand een film racistisch noemt, en jij hebt de film geregisseerd en geschreven, dan noemen ze jou een racist. En ik ben daar altijd zo erg tegen geweest, dat het, ja, kwetsend is. Niemand wil zo genoemd worden."

Waar McDonagh het niet mee eens is, is een bepaalde recensie voor Banshee. In de recensie werd de film een terugkeer naar kwaliteit van de "grove misstap" die Billboards heet genoemd, waarop McDonagh zich afvraagt: "Was het nou echt zo erg?"

Mcdonagh staat nog steeds achter de vele verschillende personages uit zijn producties, en hij weigert zijn toneelstukken en films te laten censureren door theaterbedrijven:

"Zet een waarschuwing in de programmaboekjes, dat is prima, maar laat de personages zijn wie ze zijn. Vertrouw dat het publiek intelligent genoeg is om te weten dat ik deze woorden zelf niet gebruik. Als ze aardig zijn, prima. En als ze homofobisch zijn, moet je weten dat het een personage is. Als er racistische woorden worden gebruikt, is dat om een publiek te laten zien dat dit deel van Ierland racistisch is."

Vanaf 21 oktober is The Banshees of Inisherin te zien in de bioscoop.



NieuwsFilm

meest populair