Hongarije roept Nederland op het matje m.b.t. lesbische kusscène in 'Jurassic World'

Hongarije roept Nederland op het matje m.b.t. lesbische kusscène in 'Jurassic World'

De Netflix animatieserie 'Jurassic World: Camp Cretaceous' zorgt voor de nodige ophef.

We zien het vandaag meer en meer, LGBTQ+ scenes in films en series. Ze komen ook voor in tekenfilms, maar sommige landen zien dit liever niet. Nu is er in Hongarije weer ophef ontstaan over een zoenscène van twee vrouwen in een Netflix-project.

Het gaat hier om Jurassic World: Camp Cretaceous, waarin twee vrouwen kussen. De Hongaren willen dit niet meer zien. Vorig jaar liet het land namelijk weten 'te strijden tegen de homopropaganda' richting kinderen en jongeren. Er is echter een probleempje: het toezicht op Netflix in de EU wordt door Nederland uitgeoefend.

Petitie
In Hongarije werd al snel een petitie opgestart, die binnen de korstte keren al 80.000 keer werd ondertekend. Zo staat er o.a.: "De serie hersenspoelt kinderen vanaf 7 met deze homoseksuele propaganda. Vindt u het acceptabel dat onze kinderen op deze manier gemanipuleerd worden? Uit je verontwaardiging richting Netflix door deze petitie te ondertekenen!"

Hongaarse media melden dat hun 'mediawaakhond' NMHH inmiddels een officieel onderzoek is gestart, aangezien de scène in kwestie tegen de nieuwe wet ingaat van vorig jaar. De vraag is natuurlijk of deze wet de Hongaren kan helpen. Het Europese hoofdzetel van Netflix zit namelijk in Amsterdam, wat betekent dat het Nederlandse Commissariaat voor de Media sinds 2015 verantwoordelijk is voor het toezicht.

Andere wetten
De Nederlandse mediawet is wat dat betreft een stuk soepeler. De mediawet in onze land kent namelijk geen restricties i.v.m. homoseksuele uitingen, in tegenstelling tot bijvoorbeeld alcohol (daarvoor mag alleen na 21h reclame gemaakt worden).

Dit maakt de Hongaarse toezichthouder echter niks uit. Zij zeiden dat ze contact zullen opnemen met de Nederlandse collega's om duidelijk te maken dat de Hongaarse wet is overtreden en dat maatregelen dan ook genomen moeten worden.

Gevolgen
Dit zou echter (grote) gevolgen kunnen hebben. Mocht het daadwerkelijk tot een officiële klacht komen, dan lijkt een nieuwe diplomatieke rel gegarandeerd. De Hongaarse anti-homowet kreeg in de rest van Europa namelijk behoorlijk veel kritiek.

De Europese Commissie ging zelfs nog verder en sleepte het land van premier Orbán voor de Europese rechter. Minister-president Mark Rutte vroeg zich vorig jaar nog hardop af of Hongarije na deze wet en deze 'koloniale arrogantie' nog wel thuishoorde in de EU: "Ze denken gewoon niet na over wat ze wel of niet kunnen zeggen over een ander land en hun wetten". Het is dus goed mogelijk dat we nog meer te horen krijgen.

NieuwsFilm

meest populair