'Star Wars': Wat is balans in de Force nou eigenlijk?

'Star Wars': Wat is balans in de Force nou eigenlijk?

Dave Filoni legt het uit.

De Star Wars-films draaiden tot nu toe steevast om de strijd tussen licht en duister, tussen de Jedi en de Sith. Alles draait om balans, balans in de Force. Maar wat is dat nou eigenlijk?

Dave Filoni, die een behoorlijk grote bijdrage leverde aan de franchise, heeft zo zijn eigen interpretatie van wat die balans inhoudt. In het boek The Art of the Mandalorian legt hij uit wat het volgens hem inhoudt.

Licht en duister
In Filoni's interpretatie is balans in de Force iets dat te maken heeft met de rol die elke persoon in het sterrenstelsel moet spelen:

"Uiteindelijk is de Force een vermogen dat belangeloos of juist in eigenbelang gebruikt kan worden. En de manier waarop iemand kiest het te gebruiken, maakt dat je voor het licht of het duister staat. De duistere kant van de Force vindt zijn manifestatie in onze hebzucht, verlangen naar macht en onze angsten. De lichte kant van de Force wordt gekenmerkt door belangeloos handelen, door leven in balans en het overwinnen van onze angsten."

"De Force bestaat natuurlijk in die balans; die balans wordt verstoord als iemand toegeeft aan die angsten en vervolgens de controle verliest en telkens weer een egocentrische keuze maakt. Angst leidt tot woede, woede leidt tot haat en haat leidt tot lijden."

"Onze eigen ambities kunnen van de Force iets verschrikkelijks maken, zelfs als onze intenties goed zijn. We realiseren niet altijd dat we handelen uit angst, uit eigenbelang. Anakin gelooft dat hij zijn vrouw probeert te redden, hij is bang om haar te verliezen en kiest ervoor vanuit zijn angsten te handelen en te proberen de situatie te beheersen."

"Het is dat moment van keuze, hoe we handelen en reageren, dat zo belangrijk is. De keuze tussen duister en licht is vaak subtiel en niet alleen voor de Jedi en de Sith. Iedereen worstelt met de balans tussen licht en duister."

NieuwsFilm

meest populair