Grootste bioscopenketen VS draait gigantisch veel verlies

Grootste bioscopenketen VS draait gigantisch veel verlies

We shall fight on the beaches!

AMC-baas Adam Aron citeerde de beroemde Britse premier Winston Churchill bij de presentatie van de kwartaalcijfers van zijn bedrijf. Aron is de CEO van de grootste bioscopenketen van de Verenigde Staten, maar het bedrijf weet maar net te overleven op dit moment.

Afgelopen kwartaal leverde het bedrijf maar liefst 90 procent omzet in ten opzichte van vorig jaar. In het derde kwartaal van 2020 verdiende men 119 miljoen dollar. Dat was in hetzelfde kwartaal in 2019 nog 1,3 miljard dollar. Eind september had AMC nog 418 miljoen dollar cash achter de hand. Maar er wordt 108 miljoen dollar per maand verbrand om de organisatie draaiende te houden. Als er geen substantieel steunpakket komt, houdt het over een paar maanden dus op.

Strijdvaardige studio
AMC liet echter ook duidelijk weten strijdlustig te zijn. "In onze industrie dwingt de zwaarte van deze situatie ons allemaal in een oorlogachtige positie van verbetenheid." Daarna citeerde Aron Winston Churchill die op 4 juni 1940 resoluut zei nooit te zullen zwichten voor druk vanuit Nazi-Duitsland. Sterker nog, het was het moment waarop Churchill de recente militaire ramp moest omschrijven, en zijn land voorbereidde op een mogelijke invasie.

"We zullen vechten op ze zeeën en oceanen. We zullen vechten met groeiend zelfvertrouwen en aan kracht winnen in de lucht. We zullen ons eiland verdedigen, tegen elke prijs. We zullen vechten op de stranden, op de landingsgronden en vechten in de velden."

Allemaal woorden voor AMC om duidelijk te maken dat het er alles aan zal doen om te overleven. Helaas maakt Hollywood dat niet makkelijk. Volgens Aron zijn er maar liefst 44 films die in 2020 uit zouden komen uitgesteld naar 2021. De reden dat bioscopen nu zo worstelen heeft deels te maken met aanvullende maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus, maar ook het uitblijven van grote publiekstrekkers in de bioscopen.

Bekijk hieronder een video van Winston Churchill die de beroemde speech geeft. Het is een clip uit de film Darkest Hour, waarin Gary Oldman de rol van Churchill speelde, maar hem met indrukwekkende kracht leverde.



NieuwsFilm

meest populair